Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz na IRF 530
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 715
Dołączył: 11-02-2011
Post: #1
Wzmacniacz na IRF 530
Witam

Mam pytanko. Nie wiem jak nawinąć drutu na rdzeń ferrytowy.

3T 20G
2'2 T13

i

10T 22G
T20

Tylko się domyślam o co tu chodzi....... Proszę o pomoc.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2012 16:35 przez SQ8NZD.)
12-06-2012 16:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 199
Dołączył: 24-03-2009
Post: #2
RE: Wzmacniacz na IRF 530
Czesc,
3T= 3(trzy)zwoje...T tzn zwój...natomiast 20G to jest ichniejsze(Amerykańskie? Szwedzkie?)oznaczenie srednicy drutu-trzeba se taką tabelę odnaleźć w necie.
10T=10(dziesięć) zwojów.
...tak na marginesie to bądź ostrożny bo 100Volt`ów to już ,,kopie" i działa boleśniej niż tlenek węgla... nie próbuj ,,zrobić" sto Watt`ów na tym tranzystorze...
powodzenia mimo wszystko.

Witek sp5taa.
12-06-2012 18:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 338
Dołączył: 06-05-2011
Post: #3
RE: Wzmacniacz na IRF 530
Ale to musi śmiecić w eterze :/ straszna konstrukcja ( bo bez filtra ) na IRF540 wyciągnąłem najwięcej 50 Watt na 3,7 MHz, przy 12V zasilania ... ale ja miałem odfiltrowane Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2012 19:59 przez SP4EJT.)
12-06-2012 19:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,095
Dołączył: 02-07-2010
Post: #4
RE: Wzmacniacz na IRF 530
Na jednym czy na przeciwsobnym ? eksperymentowałem z tymi tranzystorami z układzie F6BQU z akumulatora samochodowego. One mają 0.04 oma! Przez kilka minut było ok, ale potem topiła się izolacja na drutach nawojowych. Chwilowo odpuściłem. Przy dobrym odprowadzeniu ciepła i zenerkach zabezpieczających w bramkach są niezniszczalne! Ja przynajmniej żadnego nie straciłem.

73 JERZY SQ9RFC
12-06-2012 20:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 338
Dołączył: 06-05-2011
Post: #5
RE: Wzmacniacz na IRF 530
Na jednym IRF540N. Filtr tak jakby podwójne PI ale wąsko zestrojony tak że 300 kHz szerokość pasma powodowała że miał mniej-więcej od 35 do 50 W powiedzmy że 50 było na 3,650 środku a 35 na 3,5 i 3,8MHz.
Pierwsza cewka, zaraz za tranzystorem miała bardzo gruby drut bo tez zauważyłem że zaczyna działać jak lutownica transformatorowa Wink Chyba to było 1,5 mm. Mam tę konstrukcję jeszcze w swoim jednopasmowym sprzęcie.
Acha ... kompensację wpływu temperatury wykonałem również na IRF540N - tanie są Wink
Stopień na tym tranzystorze jest bardzo energooszczędny - może 6A brał przy pełnej mocy a może nawet mniej .... no ale nie jest do końca liniowy, tranzystor pracuje tak jakby ww klasie C ... o ile dobrze te klasy pamiętam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2012 0:01 przez SP4EJT.)
13-06-2012 0:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 715
Dołączył: 11-02-2011
Post: #6
RE: Wzmacniacz na IRF 530
OK. Dzięki.

A jaki inny wzmacniacz w.cz. polecilibyście na pasma 3.7 do 14 MHz dla początkującego radioamatorowi . Taki 50 Watowy ........

A 2'2 to co znaczy ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2012 17:51 przez SQ8NZD.)
13-06-2012 17:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Online
Henryk
*****

Liczba postów: 1,303
Dołączył: 23-08-2009
Post: #7
RE: Wzmacniacz na IRF 530
Osobiście bym polecił nową konstrukcję zaprojektowaną do Huzara. Jest co prawda znacznie bardziej skomplikowany niż ten z tego tematu, ale jest już zbudowanych kilka egzemplarzy i wszystkie w powtarzalny sposób działają. Moc jest mniejsza bo w zależności od podanego zasilania od 15 do 25W ale za to jest to wzmacniacz dostarczający dobrej jakości sygnału. Do tego wzmacniacza będą fabryczne płytki i pomoc kolegów którzy go konstruowali ( SP4HKQ). Umiejętnością, którą trzeba bezwzględnie posiadać zabierając się do jego budowy jest lutowanie, w tym drobnych elementów SMD.
Moc którą daje ten wzmacniacz w zupełności wystarcza do łączności krajowych i europejskich, a i czasem pewnie dalej sięgnie.
13-06-2012 19:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3RAF Offline
Robert
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 02-07-2009
Post: #8
RE: Wzmacniacz na IRF 530
Witam,

a ja mogę Koledze polecić mój wzmacniacz KF "Tajfun", który kiedyś opracowałem. Jest prosty, tani, powtarzalny i daje dobry sygnał. Oddaje min. 50 W przy sterowaniu mocą ok. 4 W i przy zasilaniu napięciem 13,8 V. Więcej informacji można znaleźć na mojej stronie: http://www.sp3raf.pl.tl
Mam nawet do niego jeszcze trochę fabrycznych płytek drukowanych, tranzystory i rdzenie. Więcej informacji dla zainteresowanych mogę udzielić w prywatnej korespondencji.

73! Robert SP3RAF
13-06-2012 21:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 715
Dołączył: 11-02-2011
Post: #9
RE: Wzmacniacz na IRF 530
Dziękuję Wam za pomoc.
14-06-2012 18:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości