Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz 4xGU50
SP6EER Offline
Zdzisław
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1
Wzmacniacz 4xGU50
W ostatnim okresie czasu zostałem na krótko użytkownikiem PA marki TELTOW. Do niedawna był produkowany w Niemczech. Jest to wzmacniacz lampowy na pasma KF zbudowany na 4xGU50 . Moc wyjściowa ok.500W na niższych pasmach i 350W na 28MHz. Jest to końcówka sterowana w katodzie z uziemionymi siatkami. Impedancja wejściowa ok.50 om. Fabryczny TRX przyłącza się do PA za pomocą krótkiego odcinka kabla koncentrycznego. Moc potrzebna do pełnego wysterowania ok. 60W. Dostrojenie PA do zespołu antenowego za pomocą Pi-Filtra . Moc wzmacniacza regulujemy zmieniając moc wyjściową TRx-a .
Po rozkręceniu obudowy okazało się , że jest to bardzo prosta i zwarta konstrukcja z wbudowanym zasilaczem. Rdzeń toroidalny dostarcza dwóch napięć zmiennych : 12.6V żarzenia ( napięcie to po wyprostowaniu służy jako napięcie do sterowania przekaźnikami N-O ) oraz napięcia 400V które po powieleniu X2 służy jako anodowe.
Dokładny opis wzmacniacza w czasopiśmie FA09/2008 oraz artykuł w Świat Radio 01/2009. Wmacniacz ten jest alternatywą dla nadawców którzy chcą podnieść moc swojego urządzenia ,a w szczególności dla pracujących emisjami cyfrowymi . Urządzenie jest tak proste w swojej konstrukcji że jest możliwe do zbudowania przez amatorów nie mających dotychczas do czynienia z lampami. Jeszcze wiele lamp GU50 znajduje się w naszych szufladach więc może warto zainteresować się tym projektem.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2012 20:39 przez SP6EER.)
09-05-2012 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 21-10-2010
Post: #2
RE: Wzmacniacz 4xGU50
Witaj, jestem swiezo "po" , wlasnie kilka dni temu skonczylem swoj uklad PA na 3xGU50 ;-) , wykonalem to calkiem "po swojemu" odpuszczajac sobie "miekkie trafo", i stosujac powielanie z sieci , ale do rzeczy, podajesz parametry tego PA z praktycznych pomiarow? czy z ulotki reklamowej?
Moc hmm do anteny czy doprowadzona do anod ??? czy moze jeszcze inaczej?
Przestrzegam przed probami "powielenia ukladu"" w oparciu o pokazany schemat ... jest delikatnie mowiac niekompletny.
Wartosc kondensatora antenowego w PI filter ;-) jesli nawet sie to jako tako zestroi na 3,5 MHz to na 1,8 MHz zycze powodzenia, pomijam fakt ze wlasnie max 960pF antenowego , wymusi nienaturalnie doza wartosc indukcyjnosci cewki PI filtra...o ile pamietam w tym ukladzie i nie tylko w tym m.innymi w tzw PA FL500 ( tez 4xGU50) po pierwsze prad idzie, lampy sie gotuja a mocy do anteny jakos nie widac szczegolnie na 24 i 28 MHz .. .
To o czym tu pisze opieram na trzech tygodniach testow PA FL500 i miesiacu budowy swojego ukladu....
W FL500 moc do anteny przy sterowaniu z PILIGRIM 20 Wzawierala sie w zakresie 200...250 W ( moc mierzona w antenie i na obciazeniu 50 OHM a nie liczona z prad razy napiecie hi ) , a na 24 MHz gora 60W i na 28 MHz to nie byl wzmacniacz tylko tlumik .
Przy podlaczeniu trx z moca wyjsciowa 100W ( dzieki ze mial dobre ALC) , w zaleznosci od pasma ALC dopuszczalo do gora 60W a na 28MHz scinalo do 10W i efekt byl jak z moim PILIGRIM ;-).
W nowej konstrukcji mam 300...400W w antenie i na 28 MHz niestety tylko 280W przy sterowaniu 20W .... testow ze sterowaniem moca wieksza jeszcze nie robilem.
W przedstawionym ukladzie podpinanie trx'a bezposrednio uwazam za "zbrodnie"
bo to jest meczenie tranzystorow w koncowce TRX,a , w najgorszym przypadku nalezy zastosowac trx z ATU ew. skrzynke ( jesli trx jej nie posiada).
Na foto nie widze jak i z czego wykonano C blokujace napiecie andowe przy dlawiku i C sprzegajacy anody z PI filtrem ( wazne bo grorzi pozarem albo smiercia ;-)...

w sumie zastanawiam sie czy opisac swoje PA bo wymaga stosowanie konkretnych elementow a przypadkowe moga narobic nieszczescia ...
na poczatek obrazki hi
İmage İmage İmage




pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
p.s.
zajrzalem w google i :
http://www.dj7zz.de/?Russian_Tube_PA:HF_GU74B_PA
a na podanym linku:
HF GU74B PA
My modified Teltow 1000 PA. 900W out keydown on 14MHz, 28MHz abt 800W

i wszystko staje sie jasne ;-) na jednej GU74 900W , tylko 900W czego???
ehh to troche jak z ACOM 1000 tez pisza ze 1kW ;-)
a w ACOM 1010 polecam fotki u sprzedawcy , jako sprzegajacy C zastosowano dwie niebieskie pastylki czyli C z blokowania w zasilaczach HI , brrrrr.... nikt chyba nie widzial jeszcze napiecia anodowego na fiderze ;-)...
straszna dykta ta nowa rzeczywistosc ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-09-2012 2:39 przez SQ8Z.)
16-09-2012 2:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5LQV Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 76
Dołączył: 21-03-2010
Post: #3
RE: Wzmacniacz 4xGU50
Cześć. Krzysiu podał "konstruktywnej " krytyce wzmacniacz podany wyżej i teoretycznie "fabryczny'.
Nie mniej uważam że ten Teltov jest z czasów (konstrukcja" gdy w końcówkach TRX-ów były pifiltry i sprawe dopasowania do wzmacniacza traktowano dość "lekko " Pifiltry jakoś tam się "spasowały".
Niestety takie dopasowania dalej pokutują . Najważniesza aby była MOC !!!!! nie ważne gdzie.
Co do stosowanych elementów to znowu inna bajka .Przekonał się o tym niejaki SP5G bawiąc się jednym z najciekawszych tranzystorków mocy . ( wątek był na SP7PKI i tutaj też)
Krzysiek ty nic nie "kompinuj " tylko dawaj schemat i uwagi dot. budowy . sama "buzia" wzmacniacza to niestety mało .
Wielu chłopaków Cię "ozłoci "!!!! I napiszą że jesteś "cool"

tym optymistycznym akcentem Andrzej
16-09-2012 10:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Online
Janusz
***

Liczba postów: 228
Dołączył: 02-11-2010
Post: #4
RE: Wzmacniacz 4xGU50
Koledzy , nie ma się czym podniecać. W ostatnich dziesięcioleciach powstało bardzo wiele konstrukcji wzmacniaczy na lampach GU50. Historia tej lampy jest bardzo stara. Zaprojektowana została w niemczech przed drugą wojną światową pod nazwą LS50. Rosjanie skopiowali ją zmieniając jedynie cokół i taką wersję produkowali przez wiele lat jak i przekazali dokumentację do Laminy
Obudowa, którą zaprezentował Krzysztof bardzo mi się podoba.
Wracając do „niejakiego” SP5G. Kolega Robert posiada dużą wiedzę i to co skonstruował
zasługuje na podziw i szacunek.

Życząc sukcesów w nowoczesnych konstrukcjach – pozdrawiam, Janusz.
16-09-2012 16:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 23-08-2009
Post: #5
RE: Wzmacniacz 4xGU50
A może warto jakieś muzeum otworzyć...
16-09-2012 17:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 21-10-2010
Post: #6
RE: Wzmacniacz 4xGU50
"Wielu chłopaków Cię "ozłoci "!!!! I napiszą że jesteś "cool"

Witaj, po przeczytaniu tych slow o poranku przy kawie, mialem odpisac ze ciekawe ilu jak piszesz ozloci, a ilu podda ten pomysl krytyce i w sumie cierpliwosci na kilka godzin potrzeba aby dowiedziec sie ze zakladamy muzeum ;-), ew. ze opisano takie PA juz wiele razy.
Drogi Januszu, opisano i na biezaco mniej wiecej orientacje w tej materii posiadam, okolo 60'ciu roznych mniej lub bardziej szalonych konstrukcji i niestety polowa to bzdury , nie do pominiecia fakt ze niektorzy "cudotworcy" pokazuja jak zrobic, szkoda tylko ze nie pisza ze to moze zabic czlowieka albo spalic dom ;-).
Nie chce wchodzic w szczeoly i podawac konkretnych linkow i konkretnych bzdetow po kretynizmy konstrukcyjne wlacznie bo to nie temat tego watku.
Poszukujac materialow ktore uproscily by mi zycie przy budowaniu PA za przyslowiowa "zlotowke" z wykorzystaniem 90% elementow ktore zalegaja na polce ( przyklad obudowa po PA ) nie udalo mi sie znalec niczego konkretnego, a ze z lampami zabawy zakonczylem w wieku 15 lat i bylo to dawno temu wiec swoje "frycowe" zaplacic musialem... jesli nie ma sensu aby pisac konkretnie , pokazywac dzialajaca konstrukcje ( co slychac na pasmach bo jestem tam aktywny) ;-) , opisac bezpieczna i latwa metode na ustawianie Pi filtra , dlawika anodowego metoda "na zimno", to coz, jeszcze niczego konkretnego nie napisalem a juz dowiedzialem sie ze zakladam muzeum i ze nie ma sie czym podiecac ;-)
ehhh panowie cos Wam na starosc sie dzieje i niewiele to krytykanctwo ma wspolnego i z naszym hobby i kultura osobista ze nie wspomne o ham spirit.
Sorry ale spodziewalem sie i po Was ze lepszy przyklad mlodziezy dawac bedziecie, smutne to jakies panowie , zajmijcie sie HUzarem jesli Was energia roznosi i nie usilujcie popsuc zabawy w innej piasownicy .
Pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
podejrzewam ze znow Admin wywali posta bo napisze ze prowokuje do awantury
a ja tylko upominam grzecznie i zwracam uwage ze chyba nie takie sa idee i tego forum i naszego hobby
if You don't make peace, go to make children...Big Grin
16-09-2012 18:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław
****

Liczba postów: 427
Dołączył: 19-08-2009
Post: #7
RE: Wzmacniacz 4xGU50
SQ8Z napisałeś już dwa obszerne posty, które nie wnoszą jakiejkolwiek wiedzy technicznej, ani nie dokumentują konstrukcji. Jak sam kiedyś napisałeś, to co zamieściłeś to tylko "kolorowe obrazki". Nie przedstawiasz dokumentacji, ani zdjęć z wnętrza PA. Więc jak możesz myśleć, że twoją konstrukcję ktokolwiek krytykuje, bo co tu krytykować. Może najpierw zamieść dokumentację, a dopiero potem oczekuj na opinie o niej.

Z pozdrowieniami
Zdzisław SP4HKQ
16-09-2012 19:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 21-10-2010
Post: #8
RE: Wzmacniacz 4xGU50
no to mamy robote dla admina..
na poczatek do admina prosze o usuniecie postu SP4HKQ
a kolege SP4HKQ prosze ew. na prv bo tylko tam tego typu uwagi sie kwalifikuja , pomijajac fakt ze czytanie ze zrozumieniem sprawia koledze jakis problem??
Wyraznie pisze ze "krytykanctwo" w odniesieniu do PA na GU50 a nie mojej konstrukcji, az strach pomyslec co sie zacznie dziac jak cos konkretnego sie napisze , apeluje o wiecej opanownia, czy po raz kolejny koledzy usilujecie doprowadzic do sytuacji z kwietnia?? ehhhh szkoda gadac.
pozdrawiam
i spokojnie nie dam sie sprowokowac
Krzysztof SQ8Z
p.s.
Jesli w pierwszym moim poscie kolega SP4HKQ nie widzi informacji technicznych i ostrzezen dla ew. konstruktorow ... to sorry nie ta bajka kolego.
16-09-2012 19:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 23-08-2009
Post: #9
RE: Wzmacniacz 4xGU50
Krzysztofie, po przeczytaniu Twoich uwag nie znalazłem informacji w jakiej konfiguracji pracuje Twój wzmacniacz - wspólna katoda, czy siatka, jak dopasowałeś wejście? Dobre dopasowanie wejścia jest dużą sztuką - o wspólnej katodzie jest łatwiej za pomocą rezystorów siatkowych, ale bywają problemy ze stabilnością, z kolei w katodzie przy bezpośrednim lub transformatorowym sterowaniu dopasowanie występuje tylko dla maksymalnej mocy. W profesjonalnych układach stosowało się specjalne układy, np. na wyższych częstotliwościach - cyrkulatory.

Wielu kolegów ma różnego rodzaju podobne zabytkowe wynalazki i z pewnością nie zechcą ich oddać do muzeum. Konkretne informacje oraz schemat byłyby dla nich cenne. Mogliby udoskonalić swoje konstrukcje.
Nowy wzmacniacz budowałbym na tranzystorach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2012 19:11 przez SP2JQR.)
17-09-2012 19:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 21-10-2010
Post: #10
RE: Wzmacniacz 4xGU50
Witaj Henryku.
zakladajac nowy watek ( a uwazam ze mnozenie watkow sensu wielkiego niema ), przedtsawilbym te zabawke jak nalezy.Po swoich bardzo skromnych ale w sumie sukcesem zakonczonych eksperymentach w tej materii , doszedlem do wniosku ze zaczne od lekkiej krytyki konstrukcji niemieckiej firma - nazwa miasta ;-).
W wielkim skrocie , uklad z "uziemionymi siatkami", ale zasilany z powielacza beztransformatorowo prosto z sieci. Aby uklad ten bezpiecznym byc mogl , masa dla DC i MASA dla w.cz sa odseparowane galwanicznie. Aby konstrukcja byla bezpieczna nalezy uwzglednic kilka czysto technicznych i konstrukcyjnych szczegolow, oraz zastosowac elementy pewne ( nibieskie pastylki raczej zdecydowanie nie hi).
Dopasowanie wejscia w przypadku tego ukladu limituje dlawik katodowy ktory wykonac nalezy w formie trafa ( i tu troszke schodow hi), natomiast doprowadzenie do rownego wzmocnienia na wszystkich pasmach 3,5 do 28 MHz wymagalo troszke zabawy. Pewna ciekawostka i nie do konca rzetelnie opisana kwestia jest wstepne strojenie PI filtra, oraz ustalenie rezonansow dlawika anodowego metoda "na zimno"... fotki juz zrobione, schemat sie rysuje, jeszcze troche zrzutow z ekranu z pomiarow VNA i za klika dni cos napisze .
Co do "wieku konstrukcji czy tez lamp" w sumie tylko wino im starsze tym lepsze, ale....
1. lamp tych jeszcze mnostwo
2. ich cena jest bardzo atrakcyjna
3. koszt wykonania tego PA jest po prostu smieszny
4. uzyskane efekty bardzo zadawalajace
i UWAGA , jesli ktos ma trx o mocy wyjsciowej 100W to robienie PA o mocy 300..400W nie ma praktycznie zadnego sensu ( zdecydowanie lepiej zainwestowac w antene ) , ja natomiast po ustrzeleniu na SSB only "golym" PILIGRIMEM 15W na drutowych antenach 120 DXCC , musialem nieco sie "wzmocnic" i cala zabawa dotyczyla tego jak zrobic z 20W -> 300...400 W na wszystkich pasmach za male pieniazki ( sorry BMP ;-) ) , i szybko.
Przy okazji wyszlo kilka "problemikow" ktorych rozwiazanie w sieci znalezc mozna , ale trwa to dlugo i nie zawsze wyjasnione jest do konca.
Natomiast fakt, ze w sieci dostepnych jest kilkanascie ukladow "tykajacych bomb", sklania do konkretnego i rzetelnego przedstawienia problemu.
Co do dopasownia wejscia .... owszem ... bardzo proste nie jest , ale nie jest tez az tak skomplikowane ;-), problem polega jedynie na tym ze w funkcji czestotliwosci troszke to wszystko fruwa i sie wije , raz za dozo pojemnosciowej raz za dozo indukcyjnej .....
dopasowanie wykonanujemy w takim ukladzie zawsze strojac na max czyli najlepsze bedzie przy full mocy wyjsciowej .... przy slabym "gwizdku" sie pogorszy ale ten typ tak ma i ma miec HI ( patrz rozwiazania Heat Kit SB200 , SB220 i podobne. Jednym slowem oczywista oczywistosc -> dopasowanie wejscia to zdecydowana poprawa sprawnosci tego PA ;-).
Podsumowujac
PA na tranzystorach 400W out wymaga:
# uklad PA z odpowiedniej mocy tranzystorami i w sumie sporym radiatorem
# zasilacz jak do malej spawarki , wiec drogie trafo, prostownik, stabilizator i znow radiatory
# uklad ffiltrow LPF ktory przy mocy 400W , wymaga dozych przekaznikow, dozych toroidow, i maly worek kondensatorow o odp. parametrach ( czekoladki na 500V juz za malo).
# pradozerosc takiego ukladu jak policzymy sprawnosc zasilacza klasycznego na trafie , sprawnosc samego PA ( raczej niewiele wiecej niz 50%) , to okaze sie ze aby "dmuchnac do anteny 400W musimy "poprosic elektrownie" o mocno ponad 1kW ( oczywiscie tylko w szczytach modulacji hi)

W ukladzie na 4xGU50 mamy szersze mozliwosci stosowania anten , o wlasnie zapomnialem ze jesli anteny ze sporym SWR, to dodatlowo w PA tranzystorowym musimy miec skrzynke antenowa zdolna przeniesc moc minimum 500W a to juz tanio nie bedzie).
Zuzycie energii elektrycznej co najmniej o 30% nizsze ..
czyli wada tego ukladu jest to ze za "kaloryfer robic nam nie bedzie" i zima bedzie chlodno w pokoju hi.
To tak tytulem dyw i wst ...a konkrety niebawem ;-).
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
p.s.
Swego czasu bylem szczesliwym posiadaczem QUADRA SYSTEM YAESU czyli pieknego cywilizowabnego PA 1kW tranzystorowego , uzywalem tego okolo trzech miesiecy i odczulem olbrzymia ulage w chwili kiedy znalazlem nabywce i nawet z lekkim zyskiem odsprzedalem.
Wzmacniacz pracowal naprawde pieknie, byl szybki, stoil sie pieknie automatycznie, ale..... wystarczylo ze mocniejszy wiatr spowodowal chocby najmnieszy "trzask" w antenie i bezpiecznik wyrzucal na "osla laczke" a ponowne zalaczenie PA trwalo ponad minute.... dlatego przesiadlem sie wtedy na Dentrona MLA2500 i mimo manualnego strojenia komfort pracy byl o wiele dla mnie lepszy.
Moje prywatne zdanie jest takie.. jesli PA to hmmm 500 ++ i tylko na lampie.
Docelowo bede mial na GS31 ;-) bo nadal licze sie z praca na Home Made TRX Only ;-).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2012 2:36 przez SQ8Z.)
18-09-2012 2:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości