Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-7 analizator obwodów
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #481
RE: NWT-7 analizator obwodów
(06-02-2017 21:46)SP7CLB napisał(a):  Witam
Mam NWT500 który gdzieś tam pracował prawidłowo a u mnie od progu problem. Po zainstalowaniu programu i drivera USB podczas konfiguracji mam komunikat: Cant save DDS settings ! Port is closed or the HW is not found.
Mam DELLA i Win7 32bit. Konfigurację ustawiłem taką jaka była na innym komputerze z Win8. Mam NET Frameworka 4.5.2.
Port ustawiłem w konfiguracji taki jaki wskazał mi Menadżer urządzeń (przez włączenie i wyłączenie wtyku USB).
Co to jest to HW ?
Proszę o jakąś wskazówkę.
Krzys'
Radom

Dzisiaj robiłem próby z moim NA200 . Programowałem dwa procesory jeden z softem fw_120_2 i drugi z fw_120_3 ze strony dl4jal. na tym drugim miałem takie samo zgłoszenie jak kolega . Tak , że sterownik i FT232 raczej bym wykluczył.
18-03-2018 20:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M'75 Offline
Marcin
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 19-06-2017
Post: #482
RE: NWT-7 analizator obwodów
Witam.
U mnie był podobny objaw dla NWT7 gdy użyłem nowszego procesora tj. PIC16F886 i były różnice w ustawieniu bitów konfiguracyjnych i rejestrów kontrolnych.
Nie chciało mi się przepisywać firmware i kupiłem procesor taki jak w projekcie tzn. PIC16F876A zaprogramowałem i poszło.
Zmieniłem również kondensatory rezonatora z 30pF do 20pf.
Należy pamiętać, że są osobne wsady z bootloaderem oraz właściwym programem sterującym.
Pozdrawiam serdecznie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2018 11:39 przez M'75.)
19-03-2018 11:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #483
RE: NWT-7 analizator obwodów
(19-03-2018 11:39)M75 napisał(a):  Witam.
U mnie był podobny objaw dla NWT7 gdy użyłem nowszego procesora tj. PIC16F886 i były różnice w ustawieniu bitów konfiguracyjnych i rejestrów kontrolnych.
Nie chciało mi się przepisywać firmware i kupiłem procesor taki jak w projekcie tzn. PIC16F876A zaprogramowałem i poszło.
Zmieniłem również kondensatory rezonatora z 30pF do 20pf.
Należy pamiętać, że są osobne wsady z bootloaderem oraz właściwym programem sterującym.
Pozdrawiam serdecznie.

Nie wiem jaka jest przyczyna , że po wczytaniu wersji 120_3 port nie jest dostępny?
19-03-2018 13:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYI Offline
Piotr
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 13-12-2009
Post: #484
RE: NWT-7 analizator obwodów
Padło na PW pytanie o podobny problem jak u mnie, więc aby domknąć otwarte pytanie o przyczynę awarii podaję co pomogło. Urządzenie nie reagowało w ogóle wskazując na winny procesor. Zacząłem jednak od przebadania Ft232 i okazało się że jest w 100% sprawny, dałem nowe połączenia miedzy ft... i procka i ożył czyli w moim przypadku padła komunikacja pomiędzy ft232 a procesorem.
Mało tego nawet po długiej pracy nie świruje więc jest lepiej jak było.
Pozdrawiam i Wszystkiego Naj z nowym rokiem.
07-01-2019 22:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6RLW Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 16-10-2017
Post: #485
RE: NWT-7 analizator obwodów
Witam.
Padło mi NWT-7, wygląda na to że procesor bo nie ma przebiegu na kwarcu. Wymieniłem kondensatory przy kwarcu, kwarc, ale to nie pomogło. Przeprogramowałem procesor na ustawieniach domyślnych jakie są po otwarciu pliku HEX-a, oscylator ustawiłem na HS. Używam programu ICPROG. Dalej brak oscylacji na kwarcu, a po uruchomieniu programu WinNWT zakładka VFO i miernik mocy są nieaktywne. Nie istnieje już strona SP9XUH i nie wiem jak skofigurować opcje do programowania procesora. Procesor 16F876A, generator 32MHz. Zasilanie na procesorze 4,7V, myśle że wystarczające. Korzystam z zasilania z USB i z FTDI232. Płytka wg sp9XUH. NWT chodziło bardzo ładnie u mnie na starym laptopie i na Windows XP. Czekam na procesor. Wykonywałem filtr drabinkowy i po jakimś czasie zaczął pokazywać mi sie komunikat na ekranie ,,nie mogę odczytac danych z NWT!". Na początku to było czasami a później coraz częściej. Ostatnio w tamtym tygodniu już zachowywał sie tak że zatrzymywał sie na przemiataniu, czasami nawet na pierwszym przemiataniu. Czy ktoś może mi pomóc?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2019 0:18 przez SP6RLW.)
03-02-2019 23:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 28-05-2010
Post: #486
RE: NWT-7 analizator obwodów
(03-02-2019 23:01)SP6RLW napisał(a):  HEX-a, oscylator ustawiłem na HS. Używam programu ICPROG. Dalej brak oscylacji na kwarcu, a po uruchomieniu programu WinNWT zakładka VFO i miernik mocy są nieaktywne. Nie istnieje już strona SP9XUH i nie wiem jak skofigurować opcje do programowania procesora. Procesor 16F876A, generator 32MHz.

ICprog -oscylator - HS
fuses- zaznaczone - PWRT, BODEN, WRT
konfiguracja : 3F72h
To dla wersji oprogramowania nwt7_v210.hex
04-02-2019 10:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 637
Dołączył: 26-09-2012
Post: #487
RE: NWT-7 analizator obwodów
Prawdopodobnie skończyła się domena
W razie czego zawsze jest wayback Smile

https://web.archive.org/web/201901022136...sp9xuh.pl/

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
04-02-2019 11:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5OXJ Offline
Jacek
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 01-02-2009
Post: #488
RE: NWT-7 analizator obwodów
(03-02-2019 23:01)SP6RLW napisał(a):  zaczął pokazywać mi sie komunikat na ekranie ,,nie mogę odczytac danych z NWT!". Na początku to było czasami a później coraz częściej. Ostatnio w tamtym tygodniu już zachowywał sie tak że zatrzymywał sie na przemiataniu, czasami nawet na pierwszym przemiataniu. Czy ktoś może mi pomóc?

Cześć,
zanim zaczniesz "pruć" swojego NWT-ka, to spróbuj poprawić wszystkie luty.
Ja i Piotr SP4XYI mieliśmy podobne objawy i pomogło w obu przypadkach.

Pozdrawiam
Jacek SP5OXJ.
04-02-2019 22:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6RLW Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 16-10-2017
Post: #489
RE: NWT-7 analizator obwodów
Przelutowałem całą płytkę NWT, nic nie pomogło. Po podłączeniu NWT pod USB mrugną po razie diody TX i RX. Po uruchomieniu programu nie jest aktywna zakładka VFO i miernik mocy, mruga tylko dioda TX. Po uruchomieniu wobulatora wyswietla komunikat ,,nie mogę odczytać danych z NWT!'' i przestaje mrugać dioda TX. Następnie po wyłączniu wobulatora dioda TX już nie mruga, zakładka VFO i miernik mocy jest aktywna ale nic nie ma na wyjściu w przypadku VFO, a miernik mocy nie działa. Czekam na procesor, jeszcze nie dotarł. Mam nadzieję że to winny będzie procesor.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2019 15:45 przez SP6RLW.)
07-02-2019 15:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6RLW Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 16-10-2017
Post: #490
RE: NWT-7 analizator obwodów
Sprawa ma się następująco. Wymieniłem PIC-a - nie pomogło, przelutowałem całą płytkę NWT - nie pomogłowy, mieniłem FT232 - nie pomogło. Po zaprogramowaniu procesora przechodził weryfikację, lecz w następnym dniu wyciągnąłem procesor z NWT, po jego odczycie w programatorze okazało się że jest czysty, przechodził weryfikację. Podejrzenie padło na programator, wymieniłem 74HCT125 i jak ręką odjął. Po zaprogramowaniu PIC-a NWT działa prawidłowo. Przyczyną niesprawności było albo zimny lut (niepotrzebny zakup PIC-a i FT232) albo coś wyleciało z PIC-a, jakiś bit.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Czy jest nowszy soft do PIC-a do NWT7, mam V.210, generator 32MHz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2019 0:54 przez SP6RLW.)
22-02-2019 0:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości