Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,261
Dołączył: 23-08-2009
Post: #111
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Dwa druty nie powinny być ze sobą skręcone tylko luźno obok siebie. Można dodatkowo owinąć taśmą teflonową, aby uzyskać równomierny odstęp, wtedy linia będzie miała 100 omów. Na dwóch połówkach rdzenia należy nawinąć osobne linie i połączyć równolegle. Impedancja połączonych linii będzie 50omów i wszystko będzie idealnie pasowało.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2019 13:43 przez SP2JQR.)
17-11-2019 13:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 228
Dołączył: 26-01-2013
Post: #112
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Henryku nie wiem czy zrobiłem to zgodnie ze wskazówkami , ale wyszło tak : İmage
.rar  BALUN2X6.rar (Rozmiar: 4.65 KB / Pobrań: 84)
17-11-2019 15:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8F Offline
Paweł
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 19-07-2015
Post: #113
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
(17-11-2019 15:40)SP8GPQ napisał(a):  Henryku nie wiem czy zrobiłem to zgodnie ze wskazówkami , ale wyszło tak :

Nawinięcie ok, ale na 60m ja osobiście dałbym więcej zwoi. Tak minimum z 8, lepiej 10. Wiem, że ciężko zmieścić to na FT140, dlatego taki balun 1:1 najlepiej nawijać jakimś cienkim koncentrykiem 50Ohm. Odpada wtedy równocześnie sprawa dopasowania się do 50Ohm.

Popełniłem tego roku taką prezentację, może kogoś natchnie. Zwłaszcza lektura załączonych linków:


(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2019 18:25 przez SQ8F.)
17-11-2019 18:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,261
Dołączył: 23-08-2009
Post: #114
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Pisałem, że przewody mają być luźno obok siebie lub w dodatkowej izolacji, ale każdy z osobna i nie z koszulki bo jest za gruba. Dwa przewody ściśnięte solidnie koszulką będą miały mniejszą impedancję od 100 omów i wypadkowo wyjdzie coś koło 35-45 omów. Na dolnych pasmach tego nie będzie widać. Dobrze zrobione w ten sposób trafo chodzi do około 70MHz.
17-11-2019 20:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 228
Dołączył: 26-01-2013
Post: #115
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
(17-11-2019 20:05)SP2JQR napisał(a):  Pisałem, że przewody mają być luźno obok siebie lub w dodatkowej izolacji, ale każdy z osobna i nie z koszulki bo jest za gruba. Dwa przewody ściśnięte solidnie koszulką będą miały mniejszą impedancję od 100 omów i wypadkowo wyjdzie coś koło 35-45 omów. Na dolnych pasmach tego nie będzie widać. Dobrze zrobione w ten sposób trafo chodzi do około 70MHz.
g
Dzięki Henryku za uwagi . W poprzednim poscie napisałeś " Można dodatkowo owinąć taśmą teflonową, aby uzyskać równomierny odstęp" więc zastosowałem koszulkę termokurczliwą i zachowałem równoległość przewodów . Chyba jednak zastosowanie koncentryka będzie lepszym rozwiązaniem .
Pozdrawiam
17-11-2019 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,261
Dołączył: 23-08-2009
Post: #116
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Moja wina, zapomniałem dodać, że owinąć każdy drut z osobna
17-11-2019 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości