Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 768
Dołączył: 20-09-2009
Post: #181
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Witam.
Postanowiłem przerobić ten kurs.Dojechałem do postu 152. Wszystko dało się skompilować.Niestety przy próbie skompilowania nowy_sp5fcs otrzymałem taki efekt:Proces Exit Code: 2
nowy.c:27: undefined reference to `init_lcd`i jeszcze kilka takich uwag.
Używam Programmer`s Notepad (VinAVR 201001110).
Czy do kompilacji " nowy_sp5fcs" trzeba zainstalować AVR Studio4 i avr-toolchain.
Wszystkie lekcje do tej pory poszły gładko (kompilacja i programowanie przez usbasp).

Proszę o pomoc.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2014 19:01 przez SP6AUO.)
03-01-2014 19:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #182
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Witaj Andrzej,
ten przykład był kompilowany w środowisku AVRstudio ver. 4.18. Sprawdzałem przed chwilą poprawność kompilacji i u mnie wszystko jest OK, ekran po kompilacji w załączniku. W zasadzie nie używam kompilatora GCC, to było jedynie na potrzeby tego kursu, projekty piszę w komercyjnym CodeVision.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
03-01-2014 19:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 768
Dołączył: 20-09-2009
Post: #183
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Witam Adamie.
Jak podmienię plik alfa_lcd.h na "lcd_alfanum.h" (czyli wrócę na starą obsługę lcd) program kompiluje się .
Jak wrzucę Twoje pliki alfa_lcd.h i alfa_lcd.c program nie kompiluje się.To jest dla mnie zagadka i problem.
OK.
Zmiana w programie
#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>
#include "alfa_lcd.c" //zmiana * .h na *.c
#include "AD9951.c"
Teraz jest code:0
Jutro zobaczę efekty na lcd

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2014 21:24 przez SP6AUO.)
03-01-2014 21:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #184
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Andrzej plik "lcd_alfanum.h" tylko udaje plik nagłówkowy a tak naprawdę jest to zwykły plik zawierającym fragment kodu w języku C włączany dyrektywą #include. Tak naprawdę powinien nazywać się "lcd_alfanum.c". Program działa ponieważ plik "lcd_alfanum.h" jest kompilowany podczas każdej kompilacji i nie jest potrzebny do niego plik żródłowy.

W mojej wersji plik "alfa_lcd.h" jest klasycznym plikiem nagłówkowym, który należy dołączyć do programu głównego:
#include "alfa_lcd.h"

To jednak nie wystarczy, ponieważ kompilator musi skompilować również plik źródłowy biblioteki "alfa_lcd.c" powiązany z plikiem nagłówkowym "alfa_lcd.h". Ten plik musi być dodany do listy kompilowanych plików razem z plikiem main.c. Na moim ekranie po lewej stronie widać na liście plików źródłowych nazwy dwóch plików: main.c i alfa_lcd.c. Tak przynajmniej jest w AVRstudio.

73 Adam
04-01-2014 1:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 768
Dołączył: 20-09-2009
Post: #185
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Witam ponownie. Dojechałem do nowy. zip Post 173. Sprawdziłem kompilację.Żadnych błędów,programowanie OK, a na lcd na pierwszej pozycji kreseczka pozioma (kursor) i nic więcej.Pusto.
Jak wyłączę enkoder
#include <avr/io.h>
#include <avr/interrupt.h>
#include <util/delay.h>
#include "lcd_alfanum.h"
#include "AD9951.h"
#include "I2C.h"
//#include "enkoder.h"
to pojawia się napis 3.710.000 i kursor.
Moja wiedza się skończyła. Proszę o pomoc.
W pozycji bez enkodera działają 2 przyciski do zmiany "F", 2 przyciski do zmiany "kroku" ,1 do zmiany "memory/VFO"
I tu przy zmianie VFO na M następuje przeskok kursora i blokada.Brakuje mi do szczęścia ADC,które sprawdzałem i działało na Post 167.Nic nie mogę napisać czy działa prawidłowo dds bo jeszcze go nie zrobiłem.
Proszę może Ktoś może pomóc.

Andrzej
05-01-2014 22:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 309
Dołączył: 06-05-2011
Post: #186
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Cześć Andrzej.
Ja wypadłem z obiegu i nie pamiętam wszystkiego co tu napłodziłem, ale postaram się Tobie pomóc.
Zobacz czy enkoder zmienia częstotliwość wskazywaną przez wyświetlacz wgrywając ten program, który załączyłem.
No i koniecznie sprawdź raz jeszcze czy enkoder podłączyłeś poprawnie .


Załączone pliki
.zip  experyment173post.zip (Rozmiar: 50.23 KB / Pobrań: 394)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2014 23:16 przez SP4EJT.)
05-01-2014 23:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 768
Dołączył: 20-09-2009
Post: #187
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Witaj Marcin.Plik experyment173post.zip kompiluje się z błędem ../nowy.c:36:56: warning: unused variable 'FTW'.
Efektem jest pusty ekran.Tylko na pierwszym polu jest kreska pozioma (chyba kursor) .

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2014 11:59 przez SP6AUO.)
06-01-2014 11:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 01-03-2012
Post: #188
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Z bledem by sie nie skompilowal. Warning to ostrzezenie.
Unused variable - autor zadeklarowal zmienna, ktorej pozniej w ogole nie uzyl. To nie powinno akurat miec zadnego znaczenia.

pz
07-01-2014 9:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 309
Dołączył: 06-05-2011
Post: #189
RE: Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4
Już trochę się sprawa wyjaśniła na PW, bo nie chciałem zaśmiecać wątku.
Andrzej zapomniał dodać, że nie ma jeszcze enkodera, ani pamięci eprom stąd te "niedziałanie" programu.
Program bez pamięci eprom staje w miejscu gdy chce z niej skorzystać. Andrzeja teraz nie będzie jakiś czas więc przełożyliśmy to do jego powrotu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2014 12:37 przez SP4EJT.)
08-01-2014 12:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości