Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #31
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
Witam!
Nie mam programatora ale po poleceniu build jest coś takiego
rm -rf lcd.o lcd.elf dep/* lcd.hex lcd.eep lcd.lss lcd.map
Build succeeded with 0 Warnings...
mmcu=atmega32 -Wall -gdwarf-2 -Os -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -MD -MP -MT lcd.o -MF dep/lcd.o.d -c ../lcd.c
/usr/bin/sh: -Wall: command not found
make: [lcd.o] Error 127 (ignored)
mmcu=atmega32 -Wl,-Map=lcd.map lcd.o -o lcd.elf
/usr/bin/sh: -Wl,-Map=lcd.map: command not found
make: [lcd.elf] Error 127 (ignored)
avr-objcopy -O ihex -R .eeprom -R .fuse -R .lock -R .signature lcd.elf lcd.hex
avr-objcopy: 'lcd.elf': No such file
make: *** [lcd.hex] Error 1
Build failed with 1 errors and 0 warnings...
13-01-2012 0:37
Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 23-10-2011
Post: #32
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
1. Mam problem z kompilacją (podkreśliłem kumunikaty o błędach):
Build started 12.1.2012 at 23:24:05
mmcu=atmega32 -Wall -gdwarf-2 -Os -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -MD -MP -MT lcd.o -MF dep/lcd.o.d -c ../lcd.c
/usr/bin/sh: -Wall: command not found
make: [lcd.o] Error 127 (ignored)
mmcu=atmega32 -Wl,-Map=lcd.map lcd.o -o lcd.elf
/usr/bin/sh: -Wl,-Map=lcd.map: command not found
make: [lcd.elf] Error 127 (ignored)
avr-objcopy -O ihex -R .eeprom -R .fuse -R .lock -R .signature lcd.elf lcd.hex
avr-objcopy: 'lcd.elf': No such file
make: *** [lcd.hex] Error 1
2. Chętnie nabędę kompletną płytkę ewaluacyjną i programator (dotąd używałem USBasp dla Atmega8 i tutaj jest to chyba bezużyteczne).
73 Bogdan, SP3IQ.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2012 0:50 przez SP3IQ.)
13-01-2012 0:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 309
Dołączył: 06-05-2011
Post: #33
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
Macie takie same błedy - jesli zainstalowaliscie wszystko tak jak pisałem to znaczy że ja coś spartoliłem. Prześpię się z tym i jutro znajdę rozwiązanie. Nie martwcie się i nie zrażajcie - miałem dziś gęsty dzień. Ide spać bo głowa mi pęka.
13-01-2012 0:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #34
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
U mnie po doinstalowaniu coś się poprawiło tylko 1 ostrzeżenie.

rm -rf lcd.o lcd.elf dep/* lcd.hex lcd.eep lcd.lss lcd.map
c:\Program Files\Atmel\AVR Tools\AVR Toolchain\bin\rm.exe: nie można wykonać lstat na `dep/*': Invalid argument
make: [clean] Błąd 1 (zignorowany)
Build succeeded with 0 Warnings...
In file included from ../lcd.c:6:0:
avr-gcc -mmcu=atmega32 -Wl,-Map=lcd.map lcd.o -o lcd.elf
avr-objcopy -O ihex -R .eeprom -R .fuse -R .lock -R .signature lcd.elf lcd.hex
avr-objcopy -j .eeprom --set-section-flags=.eeprom="alloc,load" --change-section-lma .eeprom=0 --no-change-warnings -O ihex lcd.elf lcd.eep || exit 0
avr-objdump -h -S lcd.elf > lcd.lss

AVR Memory Usage
----------------
Device: atmega32

Program: 324 bytes (1.0% Full)
(.text + .data + .bootloader)

Data: 0 bytes (0.0% Full)
(.data + .bss + .noinit)


Build succeeded with 1 Warnings...

A po drugim poleceniu build jest OK

Build started 12.1.2012 at 23:59:30

AVR Memory Usage
----------------
Device: atmega32

Program: 324 bytes (1.0% Full)
(.text + .data + .bootloader)

Data: 0 bytes (0.0% Full)
(.data + .bss + .noinit)


Build succeeded with 0 Warnings...
13-01-2012 0:57
Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #35
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
Dla fanów C polecam linka - http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&cid=1

a dokładnie Kursy>Kurs AVR-GCC na początek...


znajdziecie tu naprawdę ładny KURS który uporządkuje wasze działania.

:-)

============ Heart

wyrażając swoje zdanie... jeśli mogę... polecam jednak BASCOM... jest SUPER do pierwszych kontaktów z prockami - zapewnia maksymalnie dużo efektu i zabawy i SUKCESU, a przy raczkowaniu sukces jest najważniejszy !!!
13-01-2012 1:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #36
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
Koledzy, pliki źródłowe, schematy i płytkę należałoby umieścić na tym forum aby pozostali czytelnicy forum mogli zapoznać się z tym wątkiem. Umieszczanie tych materiałów na innych serwerach niepotrzebnie komplikuje strukturę kursu.

73 Adam
13-01-2012 1:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 309
Dołączył: 06-05-2011
Post: #37
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
I wszystko już jest jasne ... zrobiłem to na dwóch różnych komputeraz z systemem XP.
1. Zainstalowałem AVR Studio 4 http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_...4Setup.exe
przy próbie uruchomienia naszego projektu pokazało się to co na zdjęciu 1_........
İmage

2. Następnie zainstalowałem (przed tym należy oczywiście wyłaczyć AVR Studio4) WinAVR (wersja 20100110) z tej strony: http://sourceforge.net/projects/winavr/files/WinAVR/
przy próbie uruchomienia naszego projektu pokazało się to co na zdjęciu 2_........
İmage

3. Następnie (przy wyłączonym AVR Studio4 ) zainstalowałem Toolchain http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/avr-toolchain-installer-3.3.0.710-win32.win32.x86.exe
przy próbie uruchomienia naszego projektu ukazało sie to co na zdjęciu3_.......
İmage
CZYLI TO CO POWINNO i to wskazuje na prawidłowe działanie.

Porównałem to z Waszymi błędami wygląda na to, że koledze SQ2EER nie powiodła się instalacja WinAVR, a kolegom SQ7HJB i SP3IQ brakowało Toolchain - to moja wina - nie napisałem o tym. Porównajcie błedy które pokazałem na zdjęciach z Waszymi, postawicie diagnozę i spróbujcie to naprawić.

Na koniec cofnijmy sie do Posta: #36 kolegi SQ7HJB :
Jest tam między innymi tekst:
"AVR Memory Usage
----------------
Device: atmega32

Program: 324 bytes (1.0% Full)
(.text + .data + .bootloader)

Data: 0 bytes (0.0% Full)
(.data + .bss + .noinit)

Build succeeded with 1 Warnings..."

Oznacza to że ładnie się skompilowało (z jednym ostrzeżeniem - NIE BŁĘDEM) ... napisane jest też ile pamięci programu Atmegi32 pochłania nasz kod (1 %) i ile pamięci danych (0 %). W katalogu z naszą lekcją, w podkatalogu "default" powinien być plik "lcd.hex", który jest gotowy do wgrania do Atmegi jakim kolwiek programem do obsługi programatora. Oczywiście w AVR Studio 4 też to możemy zrobić. Ale najpierw uporajmy się z tymi błędami, piszcie jak Wan poszło.
(13-01-2012 1:13)SP5FCS napisał(a):  Koledzy, pliki źródłowe, schematy i płytkę należałoby umieścić na tym forum aby pozostali czytelnicy forum mogli zapoznać się z tym wątkiem. Umieszczanie tych materiałów na innych serwerach niepotrzebnie komplikuje strukturę kursu.
Jak mam tu wkleić plik .zip ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2012 17:56 przez SP4EJT.)
13-01-2012 15:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #38
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
Witam!
U mnie jest tak jak w poście 36 po pierwszym poeceniu build pokazuje 1 ostrzeżenie a po drugim wszystko jest OK.
I na tym narazie stop. Czekam na programator.
Pozdrawiam
13-01-2012 16:20
Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 23-10-2011
Post: #39
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
Witam,
1. Po zainstalowaniu [avr-toolchain-installer-3.3.0.710-win32.win32.x86.exe] jest już OK. Co prawda jest w trakcie kompilacji następująca uwaga:
".... warning: #warning "F_CPU not defined for <util/delay.h>"
Ale jak się doda wiersz w nagłówku w pliku źródłowym ldc.c:
#define F_CPU 10000000
to ta powyższa uwaga znika i już jest super, co jest kwitowane informacją:
Build succeeded with 0 Warnings...
2. Postuluję pisać dalej w nowym wątku, np: "Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4".
73 Bogdan, SP3IQ.
13-01-2012 16:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 309
Dołączył: 06-05-2011
Post: #40
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
(13-01-2012 16:32)SP3IQ napisał(a):  Witam,
1. Po zainstalowaniu [avr-toolchain-installer-3.3.0.710-win32.win32.x86.exe] jest już OK. Co prawda jest w trakcie kompilacji następująca uwaga:
".... warning: #warning "F_CPU not defined for <util/delay.h>"
Ale jak się doda wiersz w nagłówku w pliku źródłowym ldc.c:
#define F_CPU 10000000
to ta powyższa uwaga znika i już jest super, co jest kwitowane informacją:
Build succeeded with 0 Warnings...
Zaprotokółować ! Smile i zastosować się do uwagi kolegi
Rozumiem że masz kwarc 10MHz ?
(13-01-2012 16:32)SP3IQ napisał(a):  2. Postuluję pisać dalej w nowym wątku, np: "Programowanie w języku C w środowisku AVR Studio4".
73 Bogdan, SP3IQ.
Jak stryjenka sobie życzy Smile zaraz po obiedzie i po zabawie z dzieckiem tak zrobię i pójdziemy dalej.
Skoro ten watek ma sie juz skończyć powoli to niech zgłoszą się osoby, które:
1. Wgrały samodzielnie plik lcd.hex do Atmegi i zamrugała im dioda (lub wykres na oscyloskopie skakał od 0 do 5 V kilka razy)
2. mają juz kompletny srzęt, poprawnie zainstalowali oprogramowanie (co owocuje poprawna kompilacją) lecz nie wiedzą jak wgrać to do Atmegi

Nic nie piszecie ... nie wiem co dalej robić, bo nie wiem czy jest ktoś, kto już uruchomił tą mrygającą diodę w swoim układzie. I czy są ludzie którzy potrzebują wyjasnień co do kodu z lekcji1.
Poczekam jeszcze a tym czasem przygotuję lekcję 2.

Zapraszamy na ciąg dalszy na http://sp-hm.pl/thread-1161.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2012 19:13 przez SP4EJT.)
13-01-2012 17:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości