Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 306
Dołączył: 06-05-2011
Post: #21
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
Nie wiem jak mam to rozumieć Huh

Chcecie mi powiedzieć żebym nie robił tego kursu ??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2012 12:29 przez SP4EJT.)
12-01-2012 12:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2RXX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 25-06-2009
Post: #22
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
(12-01-2012 12:29)SP4EJT napisał(a):  Nie wiem jak mam to rozumieć Huh

Chcecie mi powiedzieć żebym nie robił tego kursu ??

Chyba nie, ja jestem też chętny by brać udział. Proponuję działać, nie oglądac się na innych.
12-01-2012 12:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3NYF Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 162
Dołączył: 06-12-2009
Post: #23
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
Ile osób, tyle pomysłów.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby prowadzić kilka równoległych kursików. Ja zdecydowałem się na kurs Marcina, bo mi to leży taka forma i nie ma żadnych innych powodów.
Marcin, proszę kontynuuj.

Zbyszek
SP3NYF
12-01-2012 12:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 306
Dołączył: 06-05-2011
Post: #24
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
OK. Już instaluję oprogramowanie ... potem wyedytuję tego posta i opiszę po kolei co i jak ... jeszcze później dam propozycje (plik w programie eagle i zdjęcię) dla ludzi nie bojących się wlutować Atmegę w wersji SMD. Dla tych co sie boją SMD zrobię też wersję na zwykłą obudowę.

EDIT:
Wejdźcie na stronę: http://www.mikrocontroller.net/articles/AVR-Studio

Trzeba znaleźć linijkę z : "AvrStudio4Setup.exe AVR Studio 4.19 (build 730) (124 MB, updated 2011/09/11)" i ściągnąć na dysk.

Następnie wchodzimy na: http://sourceforge.net/projects/winavr/files/WinAVR/
i klikamy na "20100110" aby pobrać ostatnią wersję WinAVR

Należy najpierw zainstalować AVR Studio, po instalacji AVR Studio instalujemy WinAVR.
Podczas instalacji AVR Studio poprostu zaznaczamy że zgadzamy sie z warunkami licencji i klikamy "NEXT", "NEXT".
Podobnie przy instalacji WinAVR.... To jest oprogramowanie którego będziemy używać. Jeszcze tylko trzeba zainstalować sterownik
programatora (ten uproszczony na płycie ewaluacyjnej też potrzebuje sterownika). Jeżeli ktoś jeszcze nie posiada programatora ani
płyty ewaluacyjnej to może zainstalować sterownik (bez problemu) później.
Jesli ktoś posiada programator to pewnie ma do niego sterowniki, Ci co maja płytę ewaluacyjną też napewno maja sterowniki.
Mimo to przypuszczam że niektórzy się w tym zagubią więc będziemy rozwiązywać problemy po kolei.

Zróbcie sobie gdzieś na dysku twardym katalog "kurs", a wtym katalogu zróbcie katalog "lekcja1"
Na razie tyle ... Ci co nie mają jeszcze sprzętu niech zainstalują oprogramowanie też, będziecie mieli to juz z głowy.
Wieczorem porozsyłam via email gotowiec pierwszej lekcji i pojedziemy z koksem. Potrzebny będzie też przycisk i dioda LED(lub Oscyloskop zamiast diody).
Ci którzy chcą ten plik otrzymać prosze o wysłanie e-maila na adres sp4ejt@wp.pl , żeby nie pisać tutaj i nie zaśmiecać tego
tematu.

Acha .. ci co mają problem z wykonaniem instalacji powyższych programów prosze opisać swój problem i wysłać też na mojego maila,
nie piszcze na forum, że nie umiecie zainstalować programu Wink

P.S.
Mój sposób nauki będzie uważany przez niektórych za conajmniej durny, bo dam wam gotowy kod i na nim będziemy sie uczyć,
wyjaśniać co trzeba zmienić żeby osiągnąć porządany efekt. Nie będę Was zanudzał, tym, że na początku musimy stworzyć plik
"makefile" w którym musimy zawrzeć to , to i jeszcze tamto nie zapominając jeszcze o czymś - dam Wam gotowy plik, w którym
ewentualnie skorygujemy częstotliwość kwarca napędzającego Atmegę. Jeśli ktoś się zarazi programowaniem to sam zacznie drążyć po
co jest makefile, lub będziemy drążyć razem Smile Plik makefile (ten sam) posłuży nam do innych lekcji no i Waszych własnych
projektów.
Wysłałem do zainteresowanych plik lekcja1.zip .
(Jeśli ktoś ma możliwość to niech umieści go w sieci.)
Trzeba to rozpakować oczywiście. Po rozpakowaniu ujrzycie katalog "lekcja1" a w nim pliki. Skopiujcie te pliki do swojego katalogu kurs\lekcja1
lub
cały katalog "lekcja1" (z zawartością) do katalogu "kurs". (mam nadzieję że nie namieszałem)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2012 21:08 przez SP4EJT.)
12-01-2012 15:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #25
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
(12-01-2012 12:29)SP4EJT napisał(a):  Nie wiem jak mam to rozumieć Huh

Chcecie mi powiedzieć żebym nie robił tego kursu ??

NIE !
Źle mnie zrozumiałeś (albo to może ja źle wytłumaczyłem).
Pisałem tylko o tym że z języków dostępnych wybrałbym Bascom-a

Zdecydujecie jak będziecie chcieli - niczego nie neguję a wręcz przeciwnie, chciałem podpowiedzieć to co moim zdaniem jest najlepsze. Doceniam też pomysł.

Przepraszam za zamieszanie - może lepiej będzie jak się powstrzymam od wypowiedzi Smile

73! Artur sp2qca
12-01-2012 22:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 306
Dołączył: 06-05-2011
Post: #26
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
Mam nadzieje że wysłałem wszystkim pliki via e-mail. Jesli kogoś pominąłem to proszę sie upomnieć.
Będę niedługo kontynuował, przygotowałem schemat i płytkę w programie Eagle - nie wiem jak szybko to umieścic w sieci więc chyba tez będę wysyłał e-mailem.
Może ktoś kumaty mnie wyręczy trochę i pozamieszcza pliki za mnie gdzies w sieci żebym nie musiał poświęcać czasu na wysyłanie wszystkim via e-mail ?

Na razie powiedzcie mi czy widziicie zdjęcia na poniższym linku bo założyłem jakies konto żeby wam pliki graficzne pokazywać, szczególnie dla tych co nie wiedzą co to jest płyta ewaluacyjna i jak wygląda programator.
http://www.flickr.com/photos/74192793@N03/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2012 23:46 przez SP4EJT.)
12-01-2012 23:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 146
Dołączył: 17-06-2009
Post: #27
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
Witam - u mnie otwiera się link i widać fotki - pozdrawiam Jacek.
12-01-2012 23:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 306
Dołączył: 06-05-2011
Post: #28
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
Dobra, czas ruszyć .. dla tych co nie maja sprzętu jest schemat i rysunek(ki) płytki w powyższym linku (o ile wam coś sie wyświetla).
Dla tych co już mają na czym próbować :
- uruchomcie AVR Studio 4, jak wyskoczy okno z przyciskami NEW PROJECT i OPEN to kliknijcie OPEN a nasstępnie wskażcie plik "lcd" w katalogu "lekcja1" i klikacie Otwórz - powinno wam sie pojawić okno z kodem programu
- kliknijcie w menu "Build" a następnie "Build" Smile ... w oknie Build powinny wyskoczyć jakieś napisy, na samym dole powinien byc tekst "Build succeeded" (jeśli tak jest to kompilator działa, jeśli nie musimy cos z tym zrobić)
- podłączcie programator (płytę z programatorem do kompa) teraz klikacie menu "Tools" następnie "Program AVR" i "Connect"
Ci co mają płyty ewaluacyjne to pewnie muszą wybrać "AVRISP" port może być "Auto" (ci co maja programator oddzielny wybierają go z listy) i wszyscy klikają "Connect" - jeśli sie połączy wyskoczy odpowiednie okno, jesli nie to znaczy że pewnie nie mamy jeszcze zainstalowanych sterowników programatora i będziemy z tym walczyć.
Piszcie tu jak idzie do tej pory, BO TO KRYTYCZNY MOMENT i jeśli sobie z nim poradzimy póxniej juz powinno byc tylko "z górki"

Ja tymczasem ide spać ... a wy mówcie jeśli coś co napisałem nie jest jasne lub nie działa
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2012 0:10 przez SP4EJT.)
13-01-2012 0:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 146
Dołączył: 17-06-2009
Post: #29
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
Witam - ja ma taki komunikat :
"Loaded plugin STK500
gcc plug-in: No AVR Toolchain installation found. The AVR GCC plug-in can still be used if you set up your own build tools.
Loaded plugin AVR GCC
Loaded partfile: C:\Program Files\Atmel\AVR Tools\PartDescriptionFiles\ATmega32.xml
gcc plug-in: No AVR Toolchain installation found. The AVR GCC plug-in can still be used if you set up your own build tools.
gcc plug-in: No AVR Toolchain installation found. The AVR GCC plug-in can still be used if you set up your own build tools.
"
czegoś brakuje - mała podpowiedź Blush - pozdrawiam Jacek.
13-01-2012 0:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 306
Dołączył: 06-05-2011
Post: #30
RE: Dla bojących się dotykać cyfrowych zagadnień elektroniki, prawdziwych radiowców ;-)
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_...32.x86.exe
Sprawdź czy instalacja tego cos daje.
13-01-2012 0:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości