Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver w/g VK3EPW
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 154
Dołączył: 19-06-2011
Post: #11
RE: Transceiver w/g VK3EPW
Przelaczanie pasm zrobilem z drabinki 17 rezystorow 1kohm jak w opisie syntezy i z poszczegolnych punktow podaje napiecia (prawidlowe - sprawdzilem) na wejscie A/D procesora. Tylko nie wiem, ja ktora nozke powinienem to zrobic, bo tam sa trzy. Testowalem na kazdej i nie dzialalo. Moze sprobuje uruchomic te opcje z poziomu programu PC.

Pozdrawiam,
Marcin
26-06-2012 6:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #12
RE: Transceiver w/g VK3EPW
Marcin nowa synteza JALa ma dwa tryby pracy. Pierwszy gdy pasma są wybierane przełącznikiem z drabinki oporowej. Drugi gdy wybieramy sami z klawiatury. Po pierwszym włączeniu pisze na wyświetlaczu, że czeka na wybór pasma. Najprościej to włączyć pomiędzy 5V, a masę potencjometr liniowy 10 kOm i z suwaka sterować wejście przetwornika analog /cyfra. Napięcie na tym suwaku ustawiamy zależnie od pasma np 3.5 - 0.588V ( a wiec ok 0.6V), 7 - 1.176V, 14 MHz - 1,764V. Nie musi to być dokładnie tyle, ale coś koło tego. Do prób to całkowicie wystarczy. W setupie można to zmienić i synteza będzie się ci zgłaszać chyba na 3.5 MHz, a potem z klawiatury zmieniasz na jakie chcesz pasmo. Przy takim ustawieniu ani przełącznik ani potencjometr nie są ci potrzebne.

To napięcie podaje się na wejście RE0 tj noga 8 procesora.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2012 7:04 przez SP4HKQ.)
26-06-2012 7:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #13
RE: Transceiver w/g VK3EPW
Witam.Konieczne jest przestawienie w SETUP BAND/MODE na 0.Uaktywnia to nogę 8 procesora do przełączanie pasm jak rodzaju emiśji LSB,USB CW itd.
Skraca to też Setup tzn.nie ma przełączania tych parametrów z klawiatury.Ja używałem wejścia RS do ustawiania parametrów sterownika.
Można to zrobić z klawiatury ale to więcej zabawy.
Jak nie przestawi się BAND/MODE na 0 to zmiana pasma z tylko z klawiatury.
Jest jeszcze jeden szczegół przy ustawieniu na przełączanie pasm z przełącznika zewnętrznego
konieczne jest też przełączanie w taki sam sposób rodzaju emisji.np cw-1V,LSB-2V
USB-3V itd
Wejcie A/D : noga procesora 8 RE0- zmiana pasma , noga 9 RE1-wejście s -metra
noga proc 10 RE 2 -przełcznik emisji.
26-06-2012 15:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 154
Dołączył: 19-06-2011
Post: #14
RE: Transceiver w/g VK3EPW
Witam,

Właśnie zadziałało. Nie mogłem tylko znaleźć zmiany emisji, ale z pomocą przyszedł kolega SP4EIB. Dziękuję.

Trochę off topowo się zrobiło. Co Koledzy sadza na temat samej konstrukcji i wyników jak dotychczas?

Ktoś jeszcze próbuje budować tę konstrukcję?

Pozdrawiam,
Marcin
26-06-2012 18:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #15
RE: Transceiver w/g VK3EPW
Witam .Jeszcze w sprawie syntezy DL4JAL dla kolegi Marcina.DDs czasami nie startuje ale jak się poruszy gałką strojenia zaczyna generować ,nie potrzeba kilka razy włączać Podobnie jak się wybierze automatyczne podświetlenie skali .Skala zostaje podświetlona po poruszeniu gałką.
27-06-2012 22:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 154
Dołączył: 19-06-2011
Post: #16
RE: Transceiver w/g VK3EPW
Witam.

Po dość długim czasie znalazłem chwile (wziąłem urlop na dwa dni i wykorzystałem go dobrze:-)) i uruchomiłem nadajnik łącznie z nową obudową do transceivera. Jak zawsze okazało się, że obudowa jest za mała, konstrukcja była robiona na szybko i w zasadzie była moim pierwszym urządzeniem uruchomionym w pełni funkcjonalnie, łącznie z nadajnikiem oddającym na moje oko coś około 10 - 15W.

Z oryginalnego projektu VK3EPW została pośrednia z detektorem, BFO, dopasowanie filtra kwarcowego. Reszta jest składakiem z różnych innych konstrukcji. Niestety nie jestem zadowolony z działania ARW - silne sygnały są dość mocno przesterowane i ARW nie wyrabia przy nich.

Z uwagi na to, że aż tak wielu silnych sygnałów nie odbieram, więc zostanie narazie, dopóki nie zmienię na kaskadowy wzmacniacz. Ale to już nie będzie ten sam transceiver. Mimo wszystko fajna przygoda z radiem i mam coś na czym można się odezwać. Chyba wystąpię o licencję i może na 20m będę miał szansę popracować - o ile zakłócenia i warunki antenowe pozwolą.

http://www.youtube.com/watch?v=BS6Q7mPJc1E&feature=plcp

Pozdrawiam,
Marcin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2012 5:52 przez SQ7GVU.)
06-10-2012 5:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości