Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lincoln
SQ5RGS Offline
Roman
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 01-10-2009
Post: #1
Lincoln
Witam wszystkich.
mam pytanie czy w jakiś sposób da się do lincolna podłączyć modem do emisji cyfrowych?
pozdrawiam Roman
22-10-2011 22:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 380
Dołączył: 01-02-2009
Post: #2
RE: Lincoln
W zasadzie jak każde nie przystosowane do tego radio, wykorzystując wejście mikrofonu i wyjście na głośnik zewnętrzny. Tylko trzeba pamiętać o separacji i odpowiednim dobraniu poziomów audio.

W załączeniu najprostszy interface na transformatorach TD-48

İmage


Załączone pliki
.lay  echolink interface.LAY (Rozmiar: 38.21 KB / Pobrań: 550)

...przede wszystkim nie zakłócać...
22-10-2011 22:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #3
RE: Lincoln
Od 1,5 roku intensywnie bawię się Emisjami cyfrowymi, kilka startów w międzynarodowych zawodach i robię to na starym lampowym TS-510. Oczywiście ze względu na ilość i tempo pracy w zawodach takie radio jest męczące, ale do spokojnych zwykłych QSO jak najbardziej jest wystarczające. Nawiązywałem nim łączności w PSK (31, 63, 125), RTTY, HELL, a ostatnio kilka w JT65

Oczywiście korzystam przy tym z wyjścia słuchawkowego i wejścia mikrofonowego oraz PTT, ale z racji niechęci do wszelkich indukcyjności (nawijania/zdobywania) ja zdecydowałem się na inne rozwiązanie interfejsu/modemu. Wykonałem go na kicie z AVT (AVT-5135), ponieważ miał dla mnie kilka zalet.

Po pierwsze na swoim pokładzie ma odraz kartę USB, co nie blokuje mi, a w razie czego nie uszkodzi karty w komputerze.
Po drugie posiada układ do PTT na zasadzie VOX-a, co ułatwia Ci trochę jego podłączenie i nie wymaga od posiadaczy nowych laptopów poszukiwania konwerterów z USB.
Po trzecie posiada izolację galwaniczną na fototranzystorach łącznie z PTT, oczywiście w celu zabezpieczenia
Po czwarte poziomy wyjść są orientacyjnie dobrane do wspópracy, na zasadzie słuchawki/mikrofon. W pierwszych próbach z niektórymi kartami muzycznymi USB (mówię o takich dostępnych w sklepach komputerowych) nie było już tak łatwo.

Wadą układu jest na pewno ceną. Układ karty muzyczne USB kosztował mnie około 45 zł (widywałem na Allegro po 20zł), a stosowany od strony radia do zasilania wzmacniaczy operacyjnych i fotorezystorów przetwornica DC/DC (zapewnia izolacją galwaniczną zasilania) też nie jest tania i łatwa w zdobyciu. Czasami również układ VOX-a jest uciążliwy, w transmisji HELL potrafił na moment puszczać PTT i musiałem zwiększyć wartość stałej czasowej (dołożyć kondensator), a do wysyłania ramek APRS musiałem znów zmniejszyć.

--= SWL SP6-01-396 =--
23-10-2011 6:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5RGS Offline
Roman
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 01-10-2009
Post: #4
RE: Lincoln
Witam
Dzięki za odpowiedzi
Co do AVT to wydaje mi się że troszkę za drogo to wyjdzie i ciężko zdobyć co nie które elementy, echolink jest dużo prostszy tylko że jest troszkę problem z transformatorkami,czy nie dało by się zastąpić ich czymś nowocześniejszym
pozdrawiam
23-10-2011 13:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 512
Dołączył: 05-04-2010
Post: #5
RE: Lincoln
Trafka bywają na alledrogo - można też wydłubać z klasycznego telefonu
lub modemu telefonicznego z epoki.
Separacja audio w inny sposób np. via transoptor jest możliwa ale wymaga zabawy np. z PWM.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
23-10-2011 13:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 380
Dołączył: 01-02-2009
Post: #6
RE: Lincoln
Można z modemów telefonicznych na PCI wydłubać. Możesz gdzieś znaleźć z demobilu. Płytkę masz w źródle to będziesz miał łatwo przesunąć pady pod swój transformator.

...przede wszystkim nie zakłócać...
23-10-2011 16:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RBC Niedostępny
Robert
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 19-08-2009
Post: #7
RE: Lincoln
Witam.
Zrobiłem ten interfejs według tej płytki Do Alinco DX-70. Pytanie o wartość potencjometrów.

İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2013 23:03 przez SQ4RBC.)
24-01-2013 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTK Offline
Grzegorz
***

Liczba postów: 102
Dołączył: 13-07-2009
Post: #8
RE: Lincoln
Znalazł ktoś może tafa przenoszące od 30Hz do 8kHz płasko?
18-04-2013 21:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,121
Dołączył: 29-01-2010
Post: #9
RE: Lincoln
Używałem kiedyś czegoś takiego:
http://www.stageline.pl/1532_izolatory_u...or_fga-102
do izolacji mas we wzmacniaczach jest ok, ale widziałem znacznie tańsze po około 50zł, ogólnie warto przeszukać hasło transformator liniowy
18-04-2013 21:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości