Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
W3DZZ
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 26-07-2009
Post: #21
RE: W3DZZ
No i bardzo dobrze tylko się cieszyć podaj mi jakim miernikiem dokonałaś pomiaru i jaki kabel zasilający antenę używasz.
26-10-2011 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3LX Offline
Krzysiek
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 09-09-2009
Post: #22
RE: W3DZZ
Witam kolegów , co do nieosiowego podwieszenia trapów to nie spotkałem się z opiniami że tak nie powinno się robić . Troszkę się wzorowałem na fabrycznych trapach gdzie również tak to jest zrobione . A balun wykonałem z opisu z neta, pomiary na AA-520 wykazały SWR w czest. od 1,8 do około 20MHz 1:1 a powyżej 20MHz było już z lekka ponad 1:2 . Ale co tam weekend się zbliża to na dach i dalsze kombinowanie Smile

Pozdrawiam Krzysiek SQ2LX

73! SQ2LX
26-10-2011 21:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #23
RE: W3DZZ
Mietku,
Pomiary wykonywałem analizatorem SVNA MAX6.

Zobacz tu: http://sp-hm.pl/thread-844.html
Opisałem jak zrobiłem porządne trapy do W3DZZ, antena z kabla PKL bez rozplątywania. W amoku prac polowych zapomniałem zlutować oba druty na końcach, potem uznałem że jest na tyle duże sprzężenie że nie ma sensu zdejmować anteny.

Fider jaki zastosowałem to 75 omowy CTF 113 DIGITAL (RG6), użyłem całe 50m tego kabla. Przy tak niskim tłumieniu nie opłacało mi się go ciąć. Bardzo porządny kabel, tylko trzeba kombinować ze złączami.

Krzyśku, a co to za balun co na sztucznym obciążeniu wprowadza już WFS 1,8. Na forum sp7pki ktoś pomierzył baluny na tym rdzeniu i nawet dyskusja o nim była. W dobie dostępu do różnego rodzaju ferrytów nie opłaca się wydziwiać.

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
26-10-2011 23:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3LX Offline
Krzysiek
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 09-09-2009
Post: #24
RE: W3DZZ
(26-10-2011 23:43)SQ4RNF napisał(a):  Krzyśku, a co to za balun co na sztucznym obciążeniu wprowadza już WFS 1,8. Na forum sp7pki ktoś pomierzył baluny na tym rdzeniu i nawet dyskusja o nim była. W dobie dostępu do różnego rodzaju ferrytów nie opłaca się wydziwiać.

Masz rację Łukasz tylko akurat taki rdzeń miałem pod ręką i zakombinowałem , w porównaniu z T200-2 i tak lepiej wyszło . Puszeczką jeszcze nie dokońca zaklejona to będe się bawił z innymi rdzeniami .

Krzysiek SQ2LX

73! SQ2LX
27-10-2011 16:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #25
RE: W3DZZ

.pdf  W3DZZ na dachu.pdf (Rozmiar: 21.99 KB / Pobrań: 1795)
Witam
Dwie godziny temu moja antena którą wstępnie zestroiłem na działce i w pierwszym poście zamieściłem wykres wykonany na NW 200 została powieszona na jedenastopiętrowym budynku.
Powyższy wykres wykonany po za pomocą tego samego przyrządu.
VY 73 Roman SP5AQT
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2011 14:48 przez SP5AQT.)
28-10-2011 14:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #26
RE: W3DZZ
Romanie, czy teraz na dachu jest powieszona w prostej linii?

--= SWL SP6-01-396 =--
29-10-2011 23:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #27
RE: W3DZZ
Witam
Po kilku dniach eksploatacji anteny W3DZZ którą wykonałem i zawiesiłem na budynku
jedenastopiętrowym zamieszczam wykresy wykonane za pomocą miernika NWT 200.
Wykonałem kilkadziesiąt łączności używając tylko 10W wyniki są zadowalające.
Ze Stanów na paśmie 21 MHz otrzymałem 55 z JA również 55 a po krańcach Europy
na 7 i 14 nawet raporty do 59+.
Antena wisi w konfiguracji odwrócone v o kącie ~160 stopni. Środek na wysokości ~5m
a końce ~1.5m.
VY 73 Roman SP5AQT .


Załączone pliki
.pdf  W3DZZ.pdf (Rozmiar: 161.35 KB / Pobrań: 1233)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2011 19:33 przez SP5AQT.)
05-11-2011 19:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 178
Dołączył: 14-12-2009
Post: #28
RE: W3DZZ
Panowie w tym zakresie z kablami nie przesadzajcie mam 40 letni kabel z ZAŁOM (cienki) była taka wytwórnia
Antena pracuje doskonale na wszystkich pasmach najważniejsze to wykonać dobrze trapy.Strojenie zaczynamy od 7 dołączamy trapy i ramiona na 3.5 i stroimy ponownie.Trapy nie wolno nawijać Z/Z-ma być ze skokiem (pojemność m/zw) rozwala antene i mamy dwu pasmową.Tak wyglądają trapy po ???chyba 20 latach hi. Jak wykonamy perfekcyjnie trapy to i antena będzie b/dobrze pracowała.Wisi jak inverted V jest symetryzator.Symetryzator skraca ramiona!!!Nie kombinować z pojemnością trapa ma być 60pF+-1pf strojona pojemność na mostku. a trap na 7.050 SWR na 7 nie mierzalny.po końcach nieco ponad 1,15 w nowej części 7 ,2Mhz 0k 1.3. Zabezpieczone trapy plasteliną -szkolną żadne inne wynalazki. Trapy-uzwojenie polakierowane i utwardzone -lakierem odpornym na aerozol morski,pojemność trapu stanowi laminat dostrajany przez docinanie. kabel 75om dopasowuje skrzynką sp6syv do trx-a 50om Swr między skrzynką i nadajnikiem nie mierzalny. Najgorzej jest na 28 po pierwszej 500khz ( 1.5)zaczyna szybko rosnąć. Ramiona wykonane z drutu DNEok 3mm.
73!


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2011 19:52 przez SP5CII.)
07-11-2011 19:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 178
Dołączył: 14-12-2009
Post: #29
RE: W3DZZ
sq2lx-to co pokazujesz na zdjęciach to nie porozumienie.Jak wsadzisz do komory klimatycznej to zobaczysz że te trapy nadają się do kosza.Pracując w ZURAD przewaliłem trapy w komorze klimatyczne Laboratorjum Badań Okresowych różnej maści sprawdziły się w/w pokazane. Dlatego antena jest 2-pasmowa.Zapomniałeś co to jest wcz i naskórkowość i te śruby !!! lutujemy !!!- skręcamy i używamy śrub do czego innego hi.W3DZZ b/źle pracuje na blokach bo masz masę elementów zbrojeniowych oraz zakłócenia od przetwornic wszelkiej maści. A używanie PTF-ki przez kolegów-można i drut kolczasty hi- w prosty sposób porównujemy natężenie pola z drutem miedzianym (pełnym miedzianym [żadne linki i ptf] lub fosforobrąz) i PTF.Większość pisząc zapomniała co to jest wcz i naskórkowość.
mając 500W w górę można zamknąć oczy + - 100W żaden problem hi.W3DZZ zawsze stroimy w danej lokalizacji po przeniesieniu zawsze wymaga ponownego strojenia.Na rysunkach laminat(to pojemność trapa) dochodzi do krawędzi nie należy tak robić bo na krawędzi występuje przebicie miedzy okładzinami.W moich trapach to poprawiłem-doprowadzałem napięcie z powielacza TV nie strzelało hi.L ma być 8.48 uH
73!

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2011 18:58 przez SP5CII.)
08-11-2011 18:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1CWL Offline
Stanisław
**

Liczba postów: 96
Dołączył: 27-07-2011
Post: #30
RE: W3DZZ
Rozwiń temat śrub i przewodu z fosforobrązu ,moim zdaniem ma mniejszą oporność
od miedzi,ale może się mylę i dla czego nie linka ?
09-11-2011 12:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości