Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wyświetlacz graficzny
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 306
Dołączył: 06-05-2011
Post: #1
Wyświetlacz graficzny
Podpowiedzi potrzebuję...
Chcę podczepić do mojego zestawu z Atmegą wyświetlacz graficzny i się go nauczyć obsługiwać. Mam już doświadczenia z wyświetlaczem 2*16 i zamierzam brnąć dalej.
Jaki wyświetlacz mi polecicie, a raczej z jakim sterownikiem. Chciałbym żeby był prosty w montażu czyli bez żadnych małych tasiemek do których trzeba specjalne gniazdka. Proszę o zabranie głosu szczegolnie tych co już przerabiali wyświetlacze u siebie na biurku.
09-10-2011 22:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #2
RE: Wyświetlacz graficzny
Proponuje Ci Marcinie coś na KS0108.

Po pierwsze ma tylko 4 piny więcej, po drugie obsługa komunikacji jest zbliżona, szyna danych D0÷D7, sygnały sterujące RS, R/W, E, coś wyświetlacz podzielony jest na lewą i prawą cześć i z poziomy programu wygląda to jakbyś obsługiwał dwa wyświetlacza, a aktywny, ten z którym się komunikujesz wybierasz pinami CS1 i CS2. Po trzecie, jest to chyba jeden z najpopularniejszych standardów, trochę takich wyświetlaczy jest i ceny są rozsądne.

--= SWL SP6-01-396 =--
12-10-2011 21:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 306
Dołączył: 06-05-2011
Post: #3
RE: Wyświetlacz graficzny
O kurcze, umknął mi twój post. Kupiłem cos takiego :
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produc.../1/backurl
i za cholere nie mogę tego uruchomić. pdf ma błedy i jest jakiś dziwny jak dla mnie - zupełnie nie wiem o co chodzi w schematach aplikacji. Sad
no i jest jakieś wejście czy wyjście zegarowe - szok zupełna magia, kupiłem bo tani i traz mam problem.
Ech, najwyżej rzucę do szuflady.
Może ktoś ma taki wyświetlacz i powie mi jak wyświetlić na nim co kolwiek ?
08-11-2011 1:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 485
Dołączył: 05-04-2010
Post: #4
RE: Wyświetlacz graficzny
Aplikacje pokazują podłączenie wyświetlacza do klasycznej szyny danych w starszych systemach.
Nie sugeruj się tym jak podpinasz to do AVR-ka.

Wyjście CLK służy do synchronizacji zegara jeśli podłącza się więcej niż 1 kontroler LCD do szkła wyświetlacza.
Nie używasz go w tym wypadku.
Kontroler który tam siedzi (wg. tego co pisze Maritex) jest kompatybilny z SED1520

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2011 11:21 przez SQ6ADE.)
08-11-2011 11:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 306
Dołączył: 06-05-2011
Post: #5
RE: Wyświetlacz graficzny
ech, popatrzyłem w necie na ten SED1520 i wszystkie wyświetlacze z tym sterownikiem mają: E1, E2, A0, R/W.
A w moim wyświetlaczu jest CS1, CS2, E, A0, R/W.
Myślę że CS1 i CS2 to wybór lewej i prawej połówki wyświetlacza - stan niski aktywuje dana połówkę, a wyprowadzenie E jest do obu połówek.... ale nie potrafie tego i tak zmusić do działania.
Dobra, szkoda prądu na to. Kupie kiedyś inny wyświetlacz bo mnie nerwica zabije.
A wogóle uważam że jak ktoś daje pdf do wyświetlacza to powiniem tam zamieścić przykładową sekwencję inicjalizacji, i schemat aplikacyjny bo nie wszyscy maja takie doświadczenie żeby się domysleć.... bo np. ja nie wiem czy RESET do masy dać na stałe czy do zasilania czy zostawić niepodłaczone.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2011 12:50 przez SP4EJT.)
10-11-2011 12:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości