Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 6 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 380
Dołączył: 01-02-2009
Post: #21
RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO
Tak jak Rysio mówi każde arduino jest dobre bo wyjścia są takie same.

Ok Rysio doczytałem że masz 4 impulsy na ząbek inni mogą mieć jeszcze inaczej.
W takim razie zmieniłem program i wyciągnałem zmienną na górę do modyfikacji, każdy ustawi pod swój enkoder.

Kod:
//**************************************************​**********************//
// Złomek - kumpel Heńka, projekt pogladowy obsługi DDS AD9850,
// wyświetlacza nokii 5110 i jakiegoś enkodera.
// Projekt otwarty http://sp-hm.pl
// SQ9MDD -  początkowy szkielet programu v 1.0.0
// S_____ -
// S_____ -
//
//**************************************************​**********************//
/* CHANGELOG (nowe na górze)
2014.10.12 - początek projektu wspólnego na sp-hm.pl
wymiana biblioteki wyświetlacza lcd na LCDD5110 basic
2014.05.22 - pierwsza wersja kodu warsztaty arduino w komorowie.  
*/
//**************************************************​**********************//
//podłączamy bibliotekę syntezera
#include <AH_AD9850.h>

//podłączamy bibliotekę enkodera
#include <RotaryEncoder.h>;

//podłączamy bibliotekę do obsługi wyświetlacza
#include <LCD5110_Basic.h>

//inicjalizujemy komunikację z syntezerem
//syntezer   - arduino
//CLK        - PIN 8
//FQUP       - PIN 9
//BitData    - PIN 10
//RESET      - PIN 11
AH_AD9850 AD9850(8, 9, 10, 11);

// inicjalizujemy wyświetlacz
// lcd    - arduino
// sclk   - PIN 7
// sdin   - PIN 6
// dc     - PIN 5
// reset  - PIN 3
// sce    - PIN 4
LCD5110 lcd(7,6,5,3,4);
extern uint8_t SmallFont[]; //czcionka z biblioteki
extern uint8_t MediumNumbers[];//czcionka z biblioteki

//inicjalizujemy enkoder
//AO - w lewo
//A1 - w prawo
//nalezy pamiętać o kondensatorach (100nF) pomiędzy liniami encodera a masą
RotaryEncoder encoder(A0,A1,5,6,1000);

//kontrast wyświetlacza
const int kontrast = 70;                     //kontrast wyświetlacza
const int pulses_for_groove = 2;             //ilość impulsów na ząbek enkodera zmienić w zależności od posiadanego egzemplarza

//zmienna pomocnicza do wyrzucania danych na lcd
char buffor[] = "              ";

//zmienna dla częstotliwości, wstawiamy tam częstotliwość od której startujemy
long czestotliwosc = 28500000;

//zmienna pomocnicza do liczenia impulsów z enkodera
int enc_sum = 0;

//funkcja do obsługi wyświetlania zmiany częstotliwości
void show_frequency(){
  lcd.setFont(SmallFont);                    //ustawiamy czcionkę
  sprintf(buffor,"%lu",czestotliwosc);       //konwersja danych do wyświetlenia (ładujemy longa do stringa
  lcd.print(buffor,CENTER,0);                //wyświetlamy dane na lcd
}

// setup funkcja odpalana przy starcie
void setup(){
  //uruchamiam port szeregowy w celach diagnostycznych
  Serial.begin(9600);
  //odpalamy syntezer i ustawiamy częstotliwość startową
  AD9850.set_frequency(0,0,czestotliwosc);    //set power=UP, phase=0, 1MHz frequency
  delay(1000);                                //sekunda opóźnienia
  lcd.InitLCD(kontrast);                      //odpalamy lcd ustawiamy kontrast
  show_frequency();                           //pokazmy cos na lcd
}

void loop(){
  //czytamy wartość z encodera
  int enc = encoder.readEncoder();
  if(enc != 0) {                          //jeśli wartość jest inna niż zero sumujemy
    enc_sum = enc_sum + enc;              //jeden ząbek encodera to +2 lub -2 tutaj to zliczam
    Serial.println(enc);
  }
  //jesli zaliczyliśmy ząbek dodajemy lub odejmujemy do częstotliwości wartość kroku (na razie na sztywno 100Hz)
  if(enc_sum >= pulses_for_groove){
    czestotliwosc = czestotliwosc + 100;  //docelowo czestotliwosc = czestotliwosc + krok

    AD9850.set_frequency(czestotliwosc);  //ustawiam syntezę na odpowiedniej częstotliwości
    show_frequency();                     //drukuję częstotliwość na wyświetlaczu za pomocą gotowej funkcji
    enc_sum = 0;                          //reset zmiennej zliczającej impulsy enkodera
  }
  if(enc_sum <= -(pulses_for_groove)){
    czestotliwosc = czestotliwosc - 100;  //docelowo czestotliwosc = czestotliwosc - krok      
    AD9850.set_frequency(czestotliwosc);  //ustawiam syntezę na odpowiedniej częstotliwości
    show_frequency();                     //drukuję częstotliwość na wyświetlaczu za pomocą gotowej funkcji      
    enc_sum = 0;                          //reset zmiennej zliczającej impulsy enkodera
  }  
  delayMicroseconds(5);                    //małe opóźnienie dla prawidłowego działania enkodera
}


Załączone pliki
.zip  zlomek_v_1_0_1-141012a.zip (Rozmiar: 1.79 KB / Pobrań: 612)

...przede wszystkim nie zakłócać...
12-10-2014 17:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SQ9MDD - 12-10-2014 17:57

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości