Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ATS-20+ - problem z wgraniem nowego softu
SP5LU Offline
Łukasz

Liczba postów: 4
RE: ATS-20+ - problem z wgraniem nowego softu
Nie ma banalnych pytań, mogą być tylko głupawe odpowiedzi Wink. Ale spróbuję...

Jeżeli masz uszkodzony port USB w Arduino, to nadal możesz wgrywać oprogramowanie do procesora przez ISP. Jest tylko jeden problem - bootloader...

Bootloader, to mały program wgrywany do procesora pod adres, od którego procesor rozpoczyna pracę po resecie. Jego zadaniem jest nasłuchiwanie przez chwilę, czy na jakimś porcie ( w Arduino nano jest to uart0, do którego podłączony jest konwerter USB/uart) pojawia się jakaś komunikacja próbująca przesłać dane zawierające program użytkowy. Jeśli jest, to bootloader programuje pamięć procesora tymi danymi (oczywiście nie zamazując nimi obszaru, w którym sam się znajduje), a następnie przekazuje sterowanie do tego programu. Jeśli nie ma takiej komunikacji, to po chwili bootloader uruchamia program, który był zapewne wgrany wcześniej.

Program musi więc być tak skompilowany, by działał w obszarze pamięci powyżej bootloadera. Ten sam program może być skompilowany tak, by działał od adresu początku pamięci - wtedy odbywamy się bez bootloadera.

Bootloader ułatwia życie, bo umożliwia wgrywanie fw przez wygodne w użyciu porty, ale pożera część pamięci programu.

Soft, który chcesz wgrać wymaga bootloadera, więc po standardowym wgraniu przez ISP nie uruchomi się, a przy tym zamaże bootloader. Chyba, że znamy adres, pod którym należy go wgrać i można ten adres ustawić w programatorze. Musiałbym to sprawdzić, bo nie pamiętam. Spróbuję dziś wieczorem to sprawdzić. Soft w wersji, którą Ci podrzucilem z tego, co zrozumiałem z opisu zawiera bootloader, więc można go śmiało wgrywać przez ISP - to też mogę sprawdzić.

A jednak jest trochę inaczej - firmware od Goshante zawiera też bootloader. Można go więc wgrać za pomocą programatora USBasp. Sprawdziłem na moim radiu. Jedyne, co się stało, to u mnie w nano bootloader działał na 115200 (był widocznie w nowszej wersji), a po wgraniu pliku ATS_EX_v1.18.hex uległ wymianie na starszy i teraz działa na 57600. U ciebie nie ma to znaczenia, bo i tak CH340 nie działa.

Mam jeszcze dwie uwagi:

- Istnieje kilka wersji tego radia. M. in. dzielnik do pomiaru napięcia baterii może być podłączony do ADC A1, A2 albo może go nie być wcale. Jeśli radio po wgraniu ATS_EX_v1.18.hex pokazuje stan baterii 0%, spróbuj wgrać ATS_EX_v1.18_A1.hex. Firmware od diqezit ma wybór ADC w menu (przez ISP wgrałem ATS_EX.ino.with_bootloader.hex w wersji 6.6 bez obsługi RDS w radiu FM , za to z listą ulubionych częstotliwości i działa) .

- Są doniesienia, że wskutek błędu projektowego w układzie zasilania (nie wiem, czy we wszystkich wersjach, u mnie tak jest) po podpięciu przewodu miniUSB do PC na linii 3v3, z której zasilany jest np. SI4732 pojawia się napięcie 4.2V lub więcej, co może uszkodzić układy przystosowane do 3.3V. Z tego powodu zaleca się odcięcie linii 5V w kablu USB i zasilanie radia z akumulatora. Tak samo jest przy podpięciu programatora do złącza ISP. Powinno się odciąć 5V. Moje radio akurat przeżyło to 4.2V, ale nigdy nie wiadomo...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 21:32 przez SP5LU.)
Wczoraj 21:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: ATS-20+ - problem z wgraniem nowego softu - SP5LU - Wczoraj 21:32

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości