SMD - czemu nie  ?? - dobre parametry dobra powtrzalność ...
Procesor - wersja na płytce podstawce - albo kolega ci zlutuje - albo kupisz gotową - zrobimy klona jednej z fabrycznych - pinologia
Zapewne Cie to zdziwi jak się dowiesz, że wiele ludzi co porywa się na budowę MAX6 lub MAX4 to ich pierwszy kontakt z SMD  a do tego maluteńkie SMD 0603  i MEGA128.  A najlepsze jest to że mniej problemów z uruchomieniem maja "modelarze" 

a więcej "elektronicy" 

RS232C jako interfejs podstawowy i macierzysty bo:
- łatwy do diagnozowania
- Prawie każdy ma do niego narzędzie diagnostyczne- PC
- Spokojnie dalekie zasięgi jak pisał Adam
- prosty i jasny do zaprogramowania na procka i na PC
RS485 - TAK  jako rozszerzenie urządzenia - zmian a warstwy fizycznej - tylko "mediakonwerter"  do fizycznie gadającego RS232. Protokół nadal ten sam. 
Nakładki INTERFEJSÓW na PCB pozwola na rózne - nawet RS422 - ważne byśmy mieli DRUTY PRZEMYSLANE
Adam - Zaproponowany protokół obsłuży ci co chesz - Wszyscy go słuchają  - ale wyłuskuja komendy tylko dla niego i z numerem adresata.
Tak jak pisał Waldek - podstawowe sprawy załatwiamy komendami na które są krótkie zwięzłe odpowiedzi, jak chcesz więcej info - dopytasz inna komendą
Zastosowanie RS232 i RS485 nie wyklucza by  ATU słuchało komend do  Przełączników -  ale jednak bym inteligencje umieszczał w MASTER STACJI  i to ONA  powina wykonac odpowiednia sekwencje sterowania urządzeniami SLAVE.  Jak dasz za dużo inteligencji w SLAVE zaczna sie kłopoty...
CAN - odpada -  w autach pracuje  no  fajnie  al enie znam przykładów z technik wcz na duże odległości..... ale dlaczego auto mi ześwirowało ( centralny zamek)  jak pracowałem 100W...  po kilku dniach zaczął działac normalnie sam z siebie....
Moja skrzynka  FC40 jest sterowana przez RS232TTL :-)  na 15 metrów kablem nieekranowanym LAN - kabel lezy razem z kablem RF w jednym peszlu...
ADE - pętla prądowa TAK - dlatego będa nakładki - mediakonwetery.  Jak się ktoś uprze to pewnie BT postawi w trybie przezroczystym ( no problem) - to jest własnie zaleta RS232
Sprzęt "profesjonalistów" jest często celowo zagmatwany bo:
- będzie ciężki do hakowania
- bo konstruktor lubi dane procki
- bo maja do tego narzędzia diagnostyczne
- bo normy tego wymagają
- bo jego kompilator ma gotowe biblioteki
- bo akurat miał taka płytę ewaluacyjną
- bo specjalizowane scalaki załatwiają dużo spraw - ale nie podchodź do niego bez testera za 10k Euro
=============
Jednostka Domowa - wersja BIG:
- Duży procek  M128...  na takiej samej podstawce  jak jednostka "podwórkowa"
- Dwa porty COM - jeden do ATU  drugi do radia i CAT
- dużo pinów na wyswietlacz
- pełna klawiatura.  i klawisze funkcyjne  (numery anten - szybki wybór )
- prekonfiguracja na kilku PINACH..
W procka  ( ma duża pamięć)  można by wgrać program zarówno ATU  jak i KONSOLI jako jeden  - ale podczas startu procek na podstawie PINÓW KONFIGURACYJNYCH rozpoznaje gdzie jest włożony i się uruchamia  w odpowiednim trybie.  
==============
Kilka słów o współpracy z radiem :-)  Jakiś czas temu obmyśliłem taka funkcję - napewno dobrze działała by z F897 bo to radio ma dwa porty CAT.
1. Skrzynka jest masterem dla radia
2 tryb strojenia 
TUNE START - naciskamy na ATU
3. ATU odczytuje nastawy radia
4. odstraja się o 2khz
5. redukuje moc i ustawia FM
6. nadaje stroi....  
7. wraca na QRG  sprawdza zestrojenie
8 przywraca nastawy na radiu
Inna opcja której obenie mi brakuje... :-)  skrypt  strojący.. :-) czyli:
Skrzynka przestraja radio po wszystkich zdefiniowanych banach  i zestraja nam ATU co 20 kHz...  my sobie pijemy Kawke  a skrzynka nam stroi  stroi  stroi....  na koniec mamy raport   co gdzie zestroiła  a gdzie nie :-)
Kolejna sprawa...  Skrzynka  idzie na tryb  NA WPROST.... i jak wyżej...cała sekwencja...  pomiary -  ATU  jak  Prosty Analizator SWR zdjął nam pomiary anten,,,  ( nie mylić z VNA)
:-0 ....  Wracamy do ATU....    bo  na jednostkę DOMOWĄ  i jej rozwijanie przyjdzie CZAS.
Także jeżeli projekt będzie się rozwijał - będę odtajniał moje kolejne pomysły...
Bo strojenie automatyczne  współbierzne- to wręcz Standard w takiej konstrukcji  - anie coś nad czym trzeba się zastanawiać...
Tych zdjęc jeszcze nie linkowałem  - 
pierwsze póby z ATU na nowej lokalizacji  -  VNA jest podłaczone - a Skrzynka sama sie przestraja jak kręcę gałka TRX  ( z pamieci ). Jeżeli takie 
pomiary   wykonywałbym ze skrzynką SGC230 to musiał bym ciagle sie przełączac i "pstrykać" PTT,  Tak na marginesie pamięci i pomiar QRG w tej skrzynce działają bardzo szybko.
Czy ktoś z was używa/uzywał  skrzynki zewnętrznej ?
=====================
Andrzej -sq1gyq - własnie w miedzy czasie napisałem o 485 jako tylko mediakonwererze 

Co do modbusa...  my potrzebujemy własny prosty przejrzysty dedykowany protokół do naszych urzadzeń. Coc tak prostego i skutecznego jak komendy AT - ale dodane pole adresowania.
To pozwoli na dachu posiadać ci :
- 10 takich skrzynek ATU
- 10 przełączników anten
- 10 przełączników kabli  (oj powstanie taki MUX )
- i jeszcze 70 innych urządzeń na tym samym "skrętku"
...  jeszcze troszke to do Profibusa dojdziemy....

Ale fajny opisik RS232  i innych znalazłem ;-)  hihi
http://www.siongboon.com/projects/2006-0...unication/