![]() |
Budowa heterodyny jako VCO - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: ABC Radioamatora (/forum-12.html) +--- Wątek: Budowa heterodyny jako VCO (/thread-678.html) |
Budowa heterodyny jako VCO - TJOW - 03-01-2011 10:46 Budowa heterodyny jako VCO RE: Budowa heterodyny jako VCO - SP9MRN - 03-01-2011 11:34 spróbuj na początek osobno stabilizować zasilanie varicapu i osobno scalaka. druga sztuczka to uziemienie osi potencjometru trzecia - bufor na fecie za vfo więcej pomysłów na ten moment nie mam MAc mrn RE: Budowa heterodyny jako VCO - SP2QCA - 03-01-2011 12:08 Wersja radziecka (tam gdzie do nozki 23 podłączony jest rezystor 68k a dopiero potem kondensator 100n) - wydaje mi się lepsza. Nie pamietam struktury MC3362 ale jesli nozka 23 to warikap - to wydaje mi się że to nie jest OK. Po pierwsze generator będzie miał czestotliwość z zakresu dziesiatek kHz a przestrajanie napieciem da zmiany znikome. Jesli przy nadawaniu masz zmiany czestotliwosci to sprawdzilbym 2 rzeczy: a) stabilnosc zasilacza (stabilizatorów) - poziom napiecia nie moze spadać b) zablokowanie wcz - proponowane poprawki w zalaczniku pozdrowienia Artur sp2qca |