![]() |
PICASTAR - zaawansowany home made - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: PICASTAR - zaawansowany home made (/thread-55.html) |
RE: PICASTAR - zaawansowany home made - SP8GVM - 20-08-2009 13:46 Witam! Robienie płyty ze stopów aluminium ćwiczyłem ponad dwadzieścia lat temu raczej z miernym rezultatem.Jest to ciężki materiał do obróbki mimo że dysponowałem i CNC oraz technologią w mojej firmie.Dopiero po zmianie materiału płyty wychodziły.Alodyna jest to podkład pod malowanie(lakier trzyma się dobrze oraz zabezpiecza przed utlenianiem stopu AL).Do obróbki stopów aluminium trzeba mieć odpowiednie narzędzia(są to np.frezy z odpowiednimi spiekami bądz z SW tylko specjalnie ostrzone do tego materiału oraz odpowiednie emulsje chłodzące + człowiek który umie ten materiał obrabiać.Koszty wykonania na pewno będą duże.Pozdrawiam. RE: PICASTAR - zaawansowany home made - SP2QCA - 20-08-2009 21:23 czolem, alodynowanie przetlumaczylem troche sam - nie wiem jak to jest po polsku: "They also did the anodising job providing a very neat surface." Opis stąd: http://www.anderschou.dk/oz3qy/ Zobaczymy - poprosilem o wstepna wycene na przykladzie tego linku powyzej, z tym ze bez zaokraglen na rogu i wybrzuszenia pod wyswietlacz. pozdrowienia Artur sp2qca RE: PICASTAR - zaawansowany home made - SP2JH - 20-08-2009 22:06 Witam. Zapewne chodzi o anodyzowanie aluminium. Waldek RE: PICASTAR - zaawansowany home made - SP5FCS - 31-08-2009 12:28 " A miało być tak pięknie " - czyli pierwsze refleksje po otwarciu koperty z płytkami do TrxAVR. Płytki wykonane w technologii solder maska na miedź co widać po zdrapaniu solder maski, zastosowano grubszy laminat 1,8mm co poprawia sztywność druku pod klawiatury, reszta standard na średnim poziomie. 1/ Przy tej technologii zdziwił mnie spory nadmiar cyny na odkrytych polach, utrudnia to zdecydowanie montaż ponieważ elementy nie leżą na padach tylko w niekórych miejscach wiszą na cynie. Szczególnie widoczne i kłopotliwe na obudowach procesorów. 2/ Taki sam problem jak na płytkach podstawowych, dziwne obudowy pod elementy SMD, obudowy 1206 są za długie i za wąskie, obudowy 0805 zdecydowanie za małe pod montaż ręczny chyba, że Autor miał na myśli obudowy 0603 ! 3/ Błędy projektowe, typu odkryte pola do przylutowania ekranów na padach i ścieżkach, dość ciasne otwory pod klawisze i złącza 2-u rzędowe. Generalnie do przyjęcia ale liczyłem na większy profesjonalizm w "międzynarodowej lidze". Ciekaw jestem jakie są odczucia innych Kolegów po otwarciu swoich kopert, pozdrawiam Adam RE: PICASTAR - odnosnie obudowy - SP2QCA - 31-08-2009 16:16 Koledzy, nie dostalem ZADNEJ wyceny obudowy, moze kilka sztuk to za malo dla takich zakladow. Jesli sie czegos dowiem to napisze, ale od kilku dni mam bliska osobe w szpitalu i czeka mnie zajecie sie jej (raczej dlugoterminową) rehabiltacją. Hobby musi poczekac. Zycze powodzenia w konstrukcjach. Artur sp2qca RE: PICASTAR - zaawansowany home made - SP5FCS - 10-09-2009 21:02 Ze względu na konieczność wykonania wzmacniacza mocy do Piligrima zmontowałem moduł wzmacniacza 20W wg G6ALU przeznaczony do Picastara. Płytka drukowana jest dość dobrze zaprojektowana i wykonana. Drobne niedociągnięcia: tradycyjnie obudowy pod elementy SMD 1206 mają dziwny kształt, niektóre otwory są za małe (VR1-4, L2, zasilanie). Transformatory T1, T2 są bardzo małe co sprawia pewną trudność z wykonaniem. Ze względu na brak tranzystora ZTX313 zastosowałem 2N3904. Więcej informacji po uruchomieniu wzmacniacza. RE: PICASTAR - zaawansowany home made - 3Z6AEF - 12-10-2009 15:59 OK, jest decyzja: budujemy STARa! W wersji STAR II z klasycznym wyświetlaczem 7-seg LED, DDS-em na AD9951 i pewnie z PA 20W, a może nawet 140W jak Jarek SP6MLF da się namówić... Płytki od Glenna VK3PE pozyskane z "drugiej ręki" ![]() większość elementów "w szufladzie", a brakujące (i zarazem najdroższe ![]() Jako, że całe przedsięwzięcie nie jest może skomplikowane, ale do najprostszych nie należy, więc prace zostały podzielone: Jarek SP6MLF zajmie się filtrami LPF i BPF, PA 20W (140W) i AF a ja częścią 'procesorową' oraz IF. Natomiast Jurek SQ6BBA będzie nad wszystkim czuwał i zapewni całą mechanikę oraz... zasilanie! O postępach będziemy meldowali na Forum - życzcie nam powodzenia! Ja zacząłem od najłatwiejszej płytki procesorowej - tzw. Timer'a (zob. foto). To ma wyrabiać przełączanie napięć RX/TX (z odpowiednimi opóźnieniami ustawianymi na DIP-SW - to ten element po lewej u góry). Proste: procesor PIC16F627, bufor ULN2803, stabilizatory i klucze P-MOS ![]() [attachment=359] Namówiony przez Józefa SP9HVW zacząłem tłumaczyć Podręcznik Użytkownika STAR (User Manual). Oczywiście za pozwoleniem autora - Petera G3XJP ![]() W załączniku Część 1, która omawia ogólną koncepcję obsługi tego radia i przedstawia najważniejsze zmierzone parametry (w egzemplarzu Petera G3XJP). Może zachęci to kogoś, kto waha się: budować - nie budować? Kolejne części - wkrótce ![]() Wszelkie uwagi proszę kierować bezpośrednio do mnie. Jednocześnie proszę o ewentualne włączenie się do akcji tłumaczenia - po prostu wtedy całość będzie gotowa trochę wcześniej ![]() [attachment=360] RE: PICASTAR - zaawansowany home made - SP5TAA - 12-10-2009 22:24 Witam wszystkich, Rad jestem,ze zaczyna się coś dziać również w temacie PicaStar`a. Waldek, zgodnie z twoją sugestią bardzo życze wam powodzenia w tych działaniach z PicaStar. Gratuluję pomysłu z podziałem prac na grupę...myślę,ze w ten sposób wszystko bedzie szło gładko i szybciej niż w ,,pojedynkę``... Tak przy okazji spytam nieśmiało czy kolega,który ma sie zając BPF i LPF ma jakieś godne uwagi żródło na kondensatory do LPFiltrów? Pytam bo sam poszukuję sposobu na nabycie kompletu kondensatorów typu silver mica do LPF wg G4TZR. Pozdrawiam Witek sp5taa. RE: PICASTAR - zaawansowany home made - SQ5RGS - 14-10-2009 18:59 Witam wszystkich,bardzo chcę zrobic picstara,ale nie mam płytek,szkoda,pisałem ostatnio do Glenna,odpisał żeby czekać,jeszcze narazie nic nie wie,ale jest szansa że pcb się pojawi w sprzedaży. Pozdrawjam Roman SQ5RGS RE: PICASTAR - zaawansowany home made - 3Z6AEF - 29-10-2009 13:13 (29-10-2009 10:38)sp7ewl na Minigiełdzie napisał(a): Glenn ogłosił nabór na płytę PCB do Picastar'a I super! Może także w SP przybędzie więcej realizacji PIC-a-STARa ![]() Tymczasem w naszej mini-grupie prace postępują powoli, ale zdecydowanie ![]() Jarek SP6MLF obsadza kolejne filtry na płytce BPF (filtry TOKO, samodzielnie nawijane, wstępne pomiary miernikiem L/C wg VK3BHR , strojenie przy pomocy NWT-7), ja natomiast zabrałem się za front-panel. Pierwsze efekty na załączonym foto (niestety, trochę kiepska jakość zdjęcia...) To jeszcze nic poważnego nie robi - nawet nie ma DDS-a ![]() Nie mogłem znaleźć wsadu binarnego dla procesora, więc po prostu skompilowałem tekst źródłowy (nb. Peter G3XJP opublikował ostatnio wersję programu z drobną poprawką dot. pracy SPLIT). Program jest napisany w asemblerze i jego analiza nie jest zbyt łatwa (przynajmniej dla mnie), ale to wcale nie jest potrzebne jeśli nie ma się zamiaru specjalnie zmieniać kodu ![]() Kompilacja przy pomocy pakietu MPLAB (do ściągnięcia ze strony Microchip - producenta PIC-ów) jest całkiem prosta - można przy tym dobrać przełączniki kompilacji do swoich wymagań (opis w tekście programu). [attachment=379] _____________________________________________________________ Jednocześnie postępują prace przy tłumaczeniu User Manual - mam już gotowe kolejne części (2 i 6), które jeszcze wymagają doszlifowania - zamieszczę je na początku przyszłego tygodnia. |