HomeMade
Trx Wolf - Wersja do druku

+- HomeMade (http://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html)
+--- Wątek: Trx Wolf (/thread-4266.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42


RE: Trx Wolf - SP6AUO - 29-08-2022 9:13

Krzysztof,masz rację. Napisałem,że po wlutowaniu ADC prąd wzrósł o 80mA na 13.8V.Oczywiście,że to rozłożyło się na prądy różnych napięć.
I tu "Muszę dokładnie sprawdzić ten prąd" Jeszcze tego nie zrobiłem, ale jest to możliwe dla ADC i LTC bo mają swój stabilizator.
Co to znaczy "Uruchom odbiór - LTC6400, LTC2208, Altera, procesor, WM8731, PAM8406" ? Jak to sprawdzić,uruchomić.Czy podać sygnał na J10.
Jaką częstotliwość podać.
Mam w tej chwili wyłączony stabilizator 12V, czyli wyłączony układ OPA. To dotyczy toru Tx, na razie spoko.
Dodam,że działa bip na przyciskach.W słuchawkach pojawia się dźwięk około 800Hz.


RE: Trx Wolf - SP9XCC - 29-08-2022 10:20

Podłącz antenę do J10...
Odbiornik jest naprawdę bardzo selektywny.
Bez filtrów i przedwzmacniacza odbiera nawet słabiutkie sygnały.


RE: Trx Wolf - SP6AUO - 29-08-2022 11:28

To jest dobra podpowiedź.Dzięki.
Zrobię to wieczorem.Teraz mam inne zajęcia.


RE: Trx Wolf - SP5TAA - 29-08-2022 16:23

Andrzej, to jak już się zabierzesz wieczorem do dalszych działań to zainstaluj sobie chociaż wsad w wersji 4.1.0 zarówno dla STMa jak i dla FPGA.
Przestań zamartwiać się prądami a zacznij cieszyć się "radiem"...


RE: Trx Wolf - SP6AUO - 30-08-2022 6:18

Niestety ekran w dolnej części jest goły.
W słuchawkach cisza.
[attachment=17857]


RE: Trx Wolf - SP9XCC - 30-08-2022 10:15

Andrzeju,
Zrób dobrej jakości zdjęcia obydwu stron płyty głównej.
Dodaj zdjęcia okolic układów LTC i Altery.
Może masz coś gdzieś nie tak "posadzone"...
Wrzuć, pooglądamy, może coś znajdziemy.
Którą rewizję wsadów masz w procesorze i Alterze?
U mnie działało na 3.51 a później dopiero na 4.0...
Wszystkie pośrednie nie działały.
Teraz mam 4.1 w obydwu układach i też działa.
Kiedy załadowałem 4.2 do procesora, działy się cuda.
Na późniejsze nie ma jak narazie czasu - mam na myśli 4.3 i 4.4...


RE: Trx Wolf - SP6AUO - 30-08-2022 11:58

Po kolei.Mam tak:
[attachment=17858]
Coś zmienić.Mam kwarc 12.288MHz


RE: Trx Wolf - SP9XCC - 30-08-2022 12:21

Zmień wsad w procesorze na 4.0
Ze zdjęcia wynika, że masz sample z Altery...
Rozumiem, że 12.288MHz to XG2... natomiast XG1 masz 122.88MHz

Edit:
Sprawdź czy 122.88MHz generuje.
Są egzemplarze, które wymagają podania napięcia na pin 2 - na płycie jest to R3.

Edit2:
Sprawdź, gdyby nie było generacji na XG1, układ zasilania - wyjście U2 - bywa różnie... tam też można sobie zwarcie zrobić...
Sprawdź czy nie pomylone są rezystory R22 i R21 oraz R23 i R20 - dzielnik napięciowy wyjścia generatora XG1...
12.288MHz w tej sytuacji nic nie znaczy.
Jeśli nawet go nie będzie, to będzie co najwyżej częstotliwość pływała, ale powinien wodospad coś pokazywać...

Edit3:
Tak z głupia frant zapytam - LTC2208 masz, mam nadzieję, posadzony na miejsce?

Słowo wyjaśnienia - w rewizji 3.5 firmware pamięć była obsługiwana przez procesor, w rewizji 4.0 obsługa pamięci idzie przez FPGA...
Stąd mając w FPGA 4.0 w procesorze MUSI być takie samo lub wyższe...
Gdzieś chyba nawet wcześniej było wspomnienie o tym...


RE: Trx Wolf - SP6AUO - 30-08-2022 12:24

Ok. biorę się za program 4.0 i pomiar XG1
Zalecenia wykonane.

[attachment=17859],[attachment=17860]

Teraz jednak zajmę się prądami.


RE: Trx Wolf - SP9XCC - 30-08-2022 13:41

Dobrze,
Rozumiem, że na wodospadzie dalej pusto...
Masz mikroskop?
Przypatrz się dobrze lutowaniom Altery, procesora i LTC2208.
Wymyj je najpierw z fluxa...
Jeżeli na tym łańcuchu będzie OK, to musi się coś na wodospadzie pokazać...
Sprawdź napięcia na Alterze - tam są miejsca bardzo wrażliwe na zwarcia pomiędzy potencjałami...
Pokaż zdjęcia płyty głównej, może coś będzie widać...

Przy odchyłce częstotliwości jak na zdjęciu - 122.605MHz, powinno sypać błędami VCXO Error - a masz "0"...

Stawiam na lutowanie Altery... bądź coś innego w jej najbliższym otoczeniu.
Plus szyna pomiędzy Alterą i procesorem...
Wskazuje na to równa cyfra w ilości sampli...
Dała się zaprogramować, więc część z JTAG żyje napewno.
Reszta nie bardzo...
Programowanie idzie po części zasilanej 3,3V...
Sprawdzaj... musi coś być...