HomeMade
Trx Wolf - Wersja do druku

+- HomeMade (http://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html)
+--- Wątek: Trx Wolf (/thread-4266.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


RE: Trx Wolf - SP9BSL - 03-08-2022 11:16

W tym dokumencie na str. 4 masz kody poszczególnych scalaków. Wygląda na to że to EP4CE6 lub CE10 zamiast oczekiwanego CE22.


RE: Trx Wolf - SP6AUO - 03-08-2022 13:10

Tak,Sławek masz rację.Doczytałem EP4CE6E22C8N.
Nie umiem wyjaśnić jak wcześniej czytałem.(chyba nie czytałem)
Duże dzięki.Miłego dnia.To kupiłem
[attachment=17833]

To dostałem


RE: Trx Wolf - SP9BSL - 04-08-2022 6:33

Znak dzisiejszych czasów, nie dość że bardzo wysoka cena to jeszcze dostałeś co innego niż powinieneś. Skontaktuj się z Chińczykiem, otwórz spór jeśli jeszcze możesz na Aliexpress - masz na to 2 tygodnie po otrzymaniu paczki a potem jeszcze 2 po potwierdzeniu odbioru. Z tego co widzę ceny CE6 oscylują wokół tej którą ty zapłaciłeś za CE22 więc może być trudno coś ugrać choć mechanizm sporów działa dość dobrze, zawsze w podobnych przypadkach odzyskiwałem kasę ale to było jeszcze we wspomnianym okresie ochronnym.


RE: Trx Wolf - SP6AUO - 04-08-2022 8:29

Tak, Mam potwierdzony zwrot pieniędzy.Dokonałem już nowego zakupu.Teraz to czekanie.
Jeszcze raz duże dzięki za pomoc.


RE: Trx Wolf - SP6AUO - 26-08-2022 19:39

Nowa altera wlutowana.
Mam taki efekt:
[attachment=17852],
tak wypadł test:
[attachment=17853],
Prośba do znawców co jeszcze jest źle ?


RE: Trx Wolf - Qmar - 26-08-2022 19:48

Witaj Andrzeju.
Widzę, że nie masz ptaszka przy "Enable real time......"
Może to jest powód.


RE: Trx Wolf - SP6AUO - 26-08-2022 19:58

Witaj Marian.
Próbowałem i tak i tak.Do zrzutu ekranu akurat tak było ustawione.
Ale dzięki


RE: Trx Wolf - SP5TAA - 27-08-2022 0:14

Czekałem i co chwila tu zaglądałem żeby zobaczyć czy już ta Altera dotarła, no i się doczekałem- tyle że, cholera, nie tego oczekiwałem...
Słuchaj, ja miałem podobnie, doszło do tego że prawie byłem przekonany że Altera padła, więc ją podniosłem i już byłem bliski zakupu nowej...
Posadziłem ją na nowo po wielu przemyśleniach i analizach(bo na początku akcji wszystko było ok), no i jest to samo co u Ciebie - więc nie wiele myśląc dmuchawka do ręki, flux na piny Altery i - jedziemy, myślę: pomoże to dobrze, nie pomoże no to trudno...pomogło, Altera "ożyła" od czasu do czasu coś tam się przytnie przy kolejnych sesjach zmian wsadu to wredy parokrotnie wetknę i wyjmę wtyk złącza JTAG i pomaga, bo wszystko ąż się lepi od fluxa,hi...żarcik.
Nie wiem ile w tym prawdy, ale ja przy programowaniu Altery mam zapiętą zworę Boot i przycisk PWR on/off cały czas wciśnięty...
Gdyby było bliżej to bym Ci z przyjemnością pomógł...
U siebie muszę jakiś "kawałek" chassis zrobić żeby bez końca nie odkładać tych modułów do pudełek...
Powodzenia.


RE: Trx Wolf - SP6AUO - 27-08-2022 8:04

Witam Witku.
Opiszę jak ja programowałem Alterę:
Tylko płyta mainboard, bez Altery, bez LTC2208CUP i bez stabilizatora 12V.
Podałem zasilanie 13,8V to I=110mA,a to oznacza około 303mA na 5,0V.
Odnoszę się do 5,0V bo to z niego dalej powstają wszystkie napięcia (1.2V, 2.5V, 3.3V)
Wlutowałem Alterę i prąd po 13.8V wzrósł o 30mA a to daje 82mA na 5,0V
Przed chwilą wykonałem programowanie ze zwartym boot-em na STM-ie i trzymaniem S1.
Wynik negatywny.Trzymanie S1 daje efekt tylko przy programowaniu STM-a
Teraz dopytam:
1. Czy do programowania Altery musi być LTC2208CUP ?
Ten układ był wlutowany i pobierał prąd po 13.8V aż 180mA to po 5.0V wychodziło 497mA
Wylutowałem, bo się potwornie grzał.
Mam jeszcze jeden układ który się grzeje. to OPA2673,dlatego wypiąłem stabilizator 12V.
Zajmę się tym torem później.
Teraz mogę jeszcze zrobić jedną rzecz.Podgrzać Alterę gorącym powietrzem.
Co prawda z lupą 10x i okulary 3x nie widać zwarć,ale warto spróbować.


RE: Trx Wolf - SP5TAA - 27-08-2022 8:49

Dzień dobry,
krótko, LTC2208 może nie być na płycie przy i po programowaniu(ja go do tej pory nie posadziłem bo szukałem źródła drobnych zakłóceń na wyświetlaczu- po to aby mi szum toru radiowego nie maskował właśnie tego zakłócenia, którego przyczyną okazał się niewłaściwy kwarc kontrolera displaya).
Pod lupą też wyglądało ok, ale widocznie gdzieś coś nie było ok - zjadła mnie rutyna, hi...
Z tymi prądami to ja Ci nic na teraz nie powiem - bo tego nie mierzę(nie mierzyłem),
z pwr switchem to jest jak mówisz - na pewno przy STMie natomiast przy Alterze, nie pamiętam.
Nadal używał starocia WIN8, ST Link`a oraz USB Blaster`a.
Pomagałem tutaj kolegom, jeszcze przy Tulip DDC więc możesz to wysłać, ja Ci to ożywię i...o dziwo za free.