HomeMade
KiCad - wspomaganie projektowania - Wersja do druku

+- HomeMade (http://sp-hm.pl)
+-- Dział: Oprogramowanie (/forum-84.html)
+--- Dział: Oprogramowanie dla radioelektronika (/forum-87.html)
+--- Wątek: KiCad - wspomaganie projektowania (/thread-154.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8


RE: KiCad - wspomaganie projektowania - SP9DR - 17-01-2014 22:37

Hm dziwne, może ścieżkę dostępu mam inną EESCHEMA niż w CVPCB???

Wracając do poprzedniego pytania da się zmienić szerokość już istniejącej ścieżki ale najpierw trzeba zdefiniować inne rozmiary dla ścieżek i via.
lista dostępnych rozmiarów pokaże się po lewej stronie w okienku Track-rozmiar
Później wybierasz interesującą cię ścieżkę i klikasz prawym klawiszem rozwija się lista z której wybierasz interesująca cię opcję zmiany szerokości ścieżki lub segmentu itp.

Wracając na chwile do footprintów po przypisaniu wszystkich interesujących cię footprintów wróć do Eeschema i kliknij na pierwsza ikonę od prawej na pasku tak biała ze szczałką wtedy przypiszesz wybrane footprinty do elmentów schematowych.


RE: KiCad - wspomaganie projektowania - SQ5KVS - 10-03-2014 18:03

Witam.
Głupie pytanie. Najpierw się meczymy w EEschema, potem w dobieraniu footprintów, poten PCBNew, tam się okazuje ze lepiej zamienić końcówki bo elektrycznie mała różnica, ale praktycznie - na płytce - ogromna, więc zmieniamy te końcówki, przekręcamy układ, ale nie mamy już siły żeby zrobić to jak trzeba (EEschema -...->PCBNew) więc na schemacie zostaje po staremu.
I pytanie - czy da się eksportować netlistę wstecz - z PCBNew? Oczywiście zakładam, że przypisyaliśmy w PCBNew numery sieci jak trzeba..


RE: KiCad - wspomaganie projektowania - SP2SGA - 10-03-2014 19:39

Oczywiście. Wszystko jest zapisane w program files w katalogu kicada i można robić sobie kopie.


RE: KiCad - wspomaganie projektowania - SP9DR - 10-03-2014 19:49

Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem pytanie, chodzi Ci o to że na przykład masz złącze 3 pinowe.
Pin 1 to GND Pin 2 to coś tam teraz pin 3 to +VCC i teraz ma płytce nie pasuje ci kolejność pinów bo ścieżki się przecinają?

To jest banalnie proste zajmuje parę sekund zmianę na schemacie robisz przez kliknięcie prawym klawiszem na elemencie w tym przypadku złączu.
Potem rozwija się lista obracasz element jak Ci pasuje ewentualnie zmieniasz podłączenie klikasz GENERATE NET LIST i tyle.
Później w PCB new wczytujesz listę przez kliknięcie na read net list i wybierasz opcje;
EXTRA FOOTPRINTS -albo usuń albo zatrzymaj
EXCHANGE MODULE - zatrzymaj albo zmień
W sumie tyle.
Żeby uniknąć kolejny raz doboru elementów robisz tak:
Klikasz w eeschema ostatnią ikonę na pasku od prawej taka biała kartka ze strzałką i napisem BAK
To przypisuje footprinty do elementów na schemacie i nie trzeba tego już powtarzać chyba ze chcesz wymienić obudowę

Kicad to świetne narzędzie wymaga jednak czasu.
Pozdrawiam
Paweł


RE: KiCad - wspomaganie projektowania - SQ5KVS - 11-03-2014 1:02

Nie o to Smile ale fakt, w sumie zabrakło jednego zdania. Ja już mam płytkę w PCBnew taka jak chce finalnie. Wiekszosc netlisty pochodzila z EEscheme, ale potem juz w PCBNew zmienialem na samej plytce.Teraz, jak spowodować żeby EEscheme zobaczył zmiany układowe.


RE: KiCad - wspomaganie projektowania - SP9DR - 11-03-2014 22:44

Raczej nie możliwe to jest.
Ciekawi mnie natomiast jak ty dokonujesz tych zmian ?


RE: KiCad - wspomaganie projektowania - SQ5KVS - 12-03-2014 0:14

Wyłącza się kontrole poprawności, zamieszcza elementy(footprinty), każdy "pad" ma w KiCAd (pcbnew) zmienną oznaczającą do jakiej sieci ma byc połączony.
Ostatecznie jednak zmodyfikowalem (zaktualizowalem) schemat Smile


RE: KiCad - wspomaganie projektowania - SP9FKP - 13-03-2014 10:28

Ta strona zapewne ucieszy wielu zwolenników Kicada a niezdecydowanych może zachęci do zapoznania się z tym narzędziem.


RE: KiCad - wspomaganie projektowania - SP9DR - 13-03-2014 22:41

90 procent elementów mam z tej właśnie strony polecam.
Po za tym warto zainstalować elementy 3D z Diptrace.


RE: KiCad - wspomaganie projektowania - SQ5KVS - 09-09-2014 17:43

Witajcie.
Jakiś czas temu przyszła pora na nowy projekt. Ponieważ KiCad jest jak na razie jedynym oprogramowaniem które jako-tako znam (nie jestem zawodowym elektronikiem) to zabrałem się za rysowanie schematu i PCB w KiCad. Układ znacznie bardziej skomplikowany niż poprzednie, więc elementów też dużo więcej. Przyznam że od jakiegoś momentu zacząłem zgrzytać zębami...
Wspominałem już z pół roku temu że wg. mnie w KiCad jest gdzieś błąd. Przy przechodzeniu z EEschema do CvPCB, potrafiły mi się zmieniać wybrane już uprzednio footprinty. Zawsze zamieniały się na takie które już na schemacie były - więc program nie brał ich z "kosmosu". Wyobraźcie sobie, kilkaset elementów, i za każdym razem przy przechodzeniu do CvPCB trzeba sprawdzać czy aby nie zamienił footprinta kondensatora z C2 na PIN_ARRAY1, R3 na SM1206, itd, itp. Ilość odnóży nie miała dla niego znaczenia.
Ostatecznie, postanowiłem sprawę zbadać i już chyba wiem gdzie siedzi bug.
Metoda postępowania u mnie jest zawsze taka:
Schemat -> numerowanie ->sprawdzanie poprawności -> generowanie listy sieci ->CvPCB, a potem import z pliku CvPCB footprintów z żądaniem pokazania footprintów na schemacie.
Potem oczywiście zmiany schematu, tu coś się odjęło, tam dodało, itp itd. Więc - od nowa - numerowanie (od zera, nie tylko nowych) -> poprawność ->sieć -> CvPCB ... I tu się okazywało, że pomieszał footprinty.
Co ustaliłem - na 99% problem powstaje, kiedy po wprowadzeniu zmian, numerujemy komponenty "od zera". Nie wiem tylko czy błąd jest w generowaniu listy sieci, czy w CvPCB. Jak nie przenumeruję (tzn nowe komponenty będą miały nowe - wyższe - numery) to wszystko zdaje się być ok. Z tym że przenumerowanie się przydaje żeby zachować porządek...

Oto obrazek. Najpierw narysowałem elementy w dolnym rządku. W CvPCB dałem im footprinty (odpowiednio) C1, C1-1, C2, i SM603, SM805, SM1206. Potem dodałem dwa elementy (z wartościami "nowe"), zrobiłem numerację od nowa, wczytałem do CvPCB. No i problem. Program próbuje dopasować footprinty po numerze elementów. Nie wie że teraz C2 to stary C1, itp. Elementom C1 i R1 (nowym) sam nadał footprinty. To co widzicie jest bez "dotykania" - tak wczytał CvPCB.
Totalnie bez sensu...
Chyba że tak się nie powinno robić, a to ja jestem niezbyt rozgarnięty...

KiCad jeden z najnowszych (2013-07-07).

[attachment=8971]

Pozdrawiam.