![]() |
HMGARST - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: Projekty Grupy HomeMade (/forum-44.html) +--- Wątek: HMGARST (/thread-503.html) Strony: 1 2 |
RE: HMGARST - SP5FCS - 26-09-2010 10:39 Piotrze, bardzo ciekawe i optymalne rozwiązanie, najbardziej podoba mi się sumator. Można próbować wykonać tylko jeden generator i przestrajać go dodatkową pojemnością. Zaletą takiego rozwiązania jest kluczowanie nośnej jednym pinem procesora. RE: HMGARST - SP9FKP - 26-09-2010 11:58 Tak czy owak potrzebne są dwie nóżki procesora ... ![]() NIe jestem pewien, czy dwie bramki HC połączone równolegle wysterują IRF-a (z dużą pojemnością wejścia). Może konieczne będą komplementarne tranzystory, trzeba to sprawdzić. RE: HMGARST - SQ4AVS - 26-09-2010 12:39 HC raczej nie ale AC powinny RE: HMGARST - SQ9MDD - 19-03-2011 18:17 No to odgrzejemy kotleta bo wiosna idzie i trzeba zamknąć projekt. Napisałem program do kontroli nadajnika, jest to wersja beta należało by jeszcze sporo poprawić zmienił się też schemat. A tak działa część cyfrowa... RE: HMGARST - SQ9MDD - 21-03-2011 15:25 Pytanie do szanownego grona, waszym zdaniem użyć jako odbiornika na przykład taki projekt? Czy moze ktoś miałby chęć zaprojektować jakiś ciekawy odbiornik w oparciu o nowoczesne układy? Ja narysuję płytkę w layoucie i zrobię prototyp. Jeszcze jedno pytanie, czy mogę część nadawczą robić według schematu Adama czy tam jeszcze jakieś poprawki trzeba nanieść (jesli chodzi o w.cz to jestem noga stołowa). RE: HMGARST - SP8RHP - 23-03-2011 2:11 (21-03-2011 15:25)SQ9MDD napisał(a): Pytanie do szanownego grona, waszym zdaniem użyć jako odbiornika na przykład taki projekt? Cześć Ryszard... Co do torów w.cz w ARS dla pasma 80m , nie potrzeba spełnić wymogów torów RX/TX tak jak jest to wymagane dla urządzeń stacjonarnych. Całość można zrobić "na kolanie", dla nadajnika to odseparowanie bloku cyfrowego od części w.cz ( proste ekranowanie). RX wg. koncepcji to staroć aczkolwiek w ARS każdy zawodnik dostaje odbiornik ,co wiąże się z kosztami ;tutaj nie potrzebna jest duża czułość toru odbiornika ALE selektywność na poziomie antena/y + wejście ( wystarczy J310,BF256 itd).Główne zadanie robią 2 anteny. Mam broszurę kol. Słomczyńskiego nt. ARS z paroma dobrymi schematami,chyba że widziałeś je ???. Moim skromnym zdaniem (sędziując w latach 1986-88) w zawodach ARS główny nacisk należy położyć w kierunku torów TX( zużycie baterii). Hmmm teraz są lepsze nie jakieś tam skrzynie ![]() RE: HMGARST - SQ9MDD - 23-03-2011 20:15 (23-03-2011 2:11)SP8RHP napisał(a): Co do torów w.cz w ARS dla pasma 80m , nie potrzeba spełnić wymogów No własnie jeśli chodzi o konstrukcje w.cz. to potrzebuję pomocy. Robert rzuć okiem na schematy poniżej i jeśli możesz tam coś poprawić to postaram się to szybko przetestować. plytki już mam rozrysowane w layoucie a obudowa to będzie rura PCV z zaślepkami proste tanie i wodoszczelne. Pozostaje kwestia anteny drut o długości dwóch metrów na którym będzie wisieć nadajnik będzie chyba ok? Co do zużycia prądu to zrobię testy po złożeniu.z nadajnikiem i wrzucę wyniki pomiarów, bo trzeba dobrać odpowiedni akumulator. [attachment=2740] |